Инди музика за масите

София е доста ощетен град откъм концерти на интересни инди изпълнители, затова сме в леко приповдигнато настроение от факта, че само за три дни ще можем да слушаме на живо  две имена от алтернативната сцена.

Molly Nilsson

Шведката Molly Nilsson гостува в България за пръв път преди четири години за два концерта в София и Пловдив. Сега се завръща отново по покана на Indioteque – пичовете, които докараха Dirty Beaches в столицата преди няколко месеца за запомнящ се лайв. Nilsson e доста харизматична певица и композитор в синтпоп и инди електроника жанровете с четири албума в дискографията си (These Things Take Time от 2008, Europe от 2009, Follow The Light от 2010 и History от 2011), в които суровите синтезатори подчертават меланхоличното й пеене. Добра футуристична интерпретация на носталгичната поп музика от 80-те. Новият албум на Molly Nilsson трябва да излезе през април, вероятно ще слушаме по-голямата част от него в неделя.

Molly Nilsson е в Mixtape 5 в неделя, 17 февруари. Билетите струват 15 лева и могат да бъдат закупени на входа или онлайн през Ticketstream. Повече за събитието – тук.

O. Children

O. Children обичат да се заяждат с големите по един или друг начин. Първото име на групата на вокалиста Tobi O’Kandi барабаниста Andrew Sleath е Bono Must Die, но ирландецът от U2 явно не харесва наглата им идея и ги съсипва от съд, докато не го сменят на О.Childern по едноименната песен на Nick Cave & The Bad Seeds от албума им The Lyre of Orpheus. Дебютът им от 2010 се заиграва с най-доброто от ню уейв и пост пънк вълните във Великобритания, а вторият им албум Apnea (2012) e самоуверена заявка за нещо велико от група, на която и остава още малко да открие истинския си звук. Ще ги подгряват софийската пост пънк/дарк уейв/ембиънт група Voyvoda.

O.Children е са в Mixtape 5 във вторник, 19 февруари. Билетите струват 22 лева на предварителна продажба в мрежата на Eventim и 26 лева на входа в деня на концерта. Повече за събитието – тук.