Бандата на Бобо

Бандата на Бобо е симпатичен колектив от страшно добри софийски и пловдивски млади музиканти – вокалистът Yaro-B, кийбордистът Ивайло Topsun Стайков, програминг магьосника Борис Jaka Спасов, басистът Стойко Милев, китаристът Ангел Дюлгеров и барабанистът Росен Ватев. Симпатични, защото не се напъват излишно и се задоволяват с това да свирят инструментален хип-хоп по клубове, джем сешъни и фестивали като Spirit of Burgas през 2012 и да подгряват легенди като KRS-One и нови английски мадами като Jessie J. Страшно добри, защото са музиканти в истинския смисъл на думата и важна част от силната пловдивска продуцентска група на Kay Be и CTP Records. Макар и да съществуват вече почти четири години като една от инкарнациите на друго пловдивско комбо (Free Style), Bobo & The Gang не бързат с издаването на албум. Същото важи и за един от основните музиканти в групата Борислав Димитров, чиято досегашна кариера винаги е преминавала в идеалния център на комерсиалната нова българска поп музика и ъндърграунд хип-хопа. Дискографията на Бобо като изпълнител и най-вече продуцент и текстописец отдавна надхвърля определението рапър и на моменти ни кара да забравим, че започва да се занимава сериозно с пеене при Стефка Оникян години преди да постъпи в редиците на Снайпер Рекърдс и в последствие да запише едни от най-слушаните и гледани парчета на Килата, Лора Караджова, Сантра, Белослава и други популярни имена. Но именно музикантски фънки групи като Free Style и Bobo & The Gang разкриват целия му потенциал на изключително кадърен, разнообразен и доста добър арендби и хип-хоп певец и MС. Последният проект на бандата на Бобо е StudioLive – видео запис на групов джем сешън с 8 лайв изпълнения на познати парчета като В мен, Името ти и Хип-хоп и непознатото за нас бавно реге с откровен текст Пороци. Говорим за проекта с барабаниста на групата и продуцент на проекта Росен Ватев, момчето с политически некоректния тишърт Hip-hop is bigger than the government.

Откога свирите заедно с Бобо и как се намерихте? Росен Ватев: Познаваме се от малки, но засвирихме заедно през 2010 – годината, в която създадохме Bobo & The Gang. Винаги съм се радвал на неговата музика, но истината е, че пловдивската част от нашето седемчленно семейство успя да разгърне таланта му, поне пред мен.

Какво е StudioLive? Росен Ватев: Платформа, която съчетава емоцията на живото свирене с професионалния саунд. Авторска музика, представена с безпристрастието на студийната атмосфера и свободата на импровизацията. Проектът цели да покаже мащабния потенциал на т.нар. български ъндърграунд артисти пред по-широка публика. StudioLive e посланието на съществуващия музикален капацитет в България към жадните за качествена продукция хора и онези, които забравят, че я има.

Как минаха записите? Росен Ватев: Първоначалната идея бе да запишем само пет трака. Всичко, което свирим обаче, ни е толкова любимо, че едвам сведохме сета до осем песни и то след много мислене. Импровизацията е основна част от всяко живо изпълнение на Bobo & The Gang, така беше и по време на записа на StudioLive. 

Музиката ви покрива доста стилове. Кой от групата доминира при композирането? Росен Ватев: Свирим и слушаме разнообразни стилове, защото музиката е комуникация, а различните стилове са различни езици. Колкото повече езици знаеш, толкова по-добре комуникираш. Музицирането в Bobo & The Gang протича така: Бобо идва с идея за музика и текст и всички заедно я аранжираме. Доминира човекът с най-добрата идея.

Препоръчай последните изпълнители, които те впечатлиха. Росен Ватев: Слушам доста различни стилове и ми е малко трудно, но ето няколко имена: Submotion Orchestra, Dub Mafia, Ryan Leslie, Queens of The Stone Age и Royal Blood.

Какво следва за Bobo & The Gang? Росен Ватев: Концерт в Mixtape 5 и издаване на StudioLive на CD и DVD. Той си е своеобразен мини албум.

Free Style и Бобо свирят в Sofia Live Club тази вечер след 22:30.