Батман

Неделната киновечер на Boyscout се завръща след дълго отсъствие с първата филмова екранизация на маскирания супергерой на DC Comics. Батман от 1966-а е адаптация на американския тв сериал със същото име, задържал се на екран само четири сезона, но придобива култов статут заради особеното чувство за хумор и постоянното преподаване на детски морал относно важността да си слагаме колан в автомобила, писането на домашните, яденето на зеленчуци и консумирането на много мляко от подрастващите.

Филмовата екранизация на все още лилавия Батман е леко бутафорна и наивна комедия, в която изпълнителната власт е тотално зависима от маскирания пазител на закона, самият Batman и Robin работят едва ли не като неразделни полицейски служители на щат и отнасят куп подигравки от враговете си с определението The Dynamic Duo, дават официални пресконференции и се възползват от още по-бутафорни и измислени джаджи за борба с вредители.

Харизматичният Adam West изпълнява ролята на Барман и в тв сериала, и в едноименния филм, но не се появява никъде без верния си и леко непохватен помощник и откровен моралист Robin (Burt Ward). Единствената им прилика с основните антагонисти във филма, т.нар. United Underworld (Жената-котка, Жокера, Пингвина и Гатанката) е дикцията на герои от шекспирова пиеса. Сюжетът не е от особено голямо значение, но диалогът и джентълменските нескопосани шеги са повече от добри. Доказателството: