Бърз Амстердам, от Борислав Банев

С традиционно замъглен поглед и ледено студен Heineken в ръка Банев изгледа първия Bond в живота си – 007 Координати: Скайфол на ексклузивен скрийнинг в Амстердам. Освен това  успя да прегърне новото момиче на Bond Bérénice Marlohe и да се разходи в дъждовната столица, от която се завърна с малко снимки от евтината си инста-камера.

Оловносива утрин. Ръми. Изглед от Sky Lounge бара на последния етаж на Doubletree by Hilton – приятен бизнес хотел точно до гарата, откъдето тръгват всички трамваи и разходки с лодки по реката. Цените в менюто очевидно включват и панорамата. Червените фенери са на десетина минути пеша. Площад Dam – също. Загубете се в Амстердам! Ще намерите себе си, няколко кофишопа и стотици красиви стени и жени. Последните обикновено са голи и не дават да ги снимаш.

Река Амстел – кръстницата на града. Време като за музеи. Оказва се обаче, е този на Vincent van Gogh в момента е затворен, защото сменя локацията си, а мракът навън е твърде депресиращ за къщата на Anne Frank. Разходката с малко корабче по реката е нелоша и евтина алтернатива в дъждовен ден. Нидерландия всъщност означава ниска земя и голяма част от територията й се намира под морското равнище. Емблематичните вятърни мелници помпат вода (а не мелят брашно), за да я има сушата.

Градът е малък и се обикаля минимум за ден. Все пак препоръчваме да отидете пролетта или лятото, защото есента и зимата или вали напоително, или духа злокобен вятър. Градският транспорт е супер добре развит.

Посещението на местната гордост, бившата пивоварна – настоящ музей Heineken Experience е задължителна. Холандците са си направили мини Disneyland на бирата, в който има шайрски коне с имената на шефове на компанията, 4D кино, което ти демонстрира нагледно как се прави бирата, нон-стоп дегустация и още всякакви зарибявки за посетителите като легла с монитори над тях, които те облъчват с всички видео реклами от архива на Heineken.

Зелена папионка към задължителния формален дрескод и винтидж билет за премиерата. Звездата на партито бе новото Bond момиче Bérénice Маrlohe, която се появи в бяла рокля, актуално голям ханш и черна коса, което ме устройва перфектно. Французойката е доста класна мадама, досущ като предишните екзотични мацки във филмите за Bond и успява да пусне няколко шеги докато говори за участието си във филма пред публиката в Theater Fabriek Amsterdam – готино индустриално място, което е напълно преобразено в няколко различни зали и собствен киносалон специално за събитието. Промо момичетата ни се усмихват през цялото време и въобще не са лоши.

33-годишната актриса е представена от холандския журналист René Mioch, който излиза на сцената с умопомрачителни червени чорапи под костюма си, за да разкаже историята и интимната връзка между местното пиво и филмовата поредица. Всички очакват да чуят колко струва цялото начинание, но уви.

007 Координати: Скайфол е шестият Bond филм, в който някой надига Heineken. В залата се чуват бурни ръкопляскания и в двата епизода от филма, когато това се случва – типично корпоративно парти. След прожекцията отиваме в огромен Bond клуб, който е излязъл направо от последната рекламна кампания на бирата – с казино, къща от карти, ледена статуя и много бира, но без Daniel Craig и Berenice Marlohe.  Диджей са някакви млади момчета, които приличат на световно известни шведски звезди, но най-вероятно не са. Музиката им е доста приятно и успяват да разкършат споменатите вече промоутърки с ослепителни коси и доста подканващи усмивки.

На другия ден си правим отрезвяваща разходка в Амстердам, където има външни писоари, но хората морализаторстват пред къщите си по забавен начин.

Един от хилядите велосипеди, които кръстосват града дори и в най-проливния дъжд. Според интернет в Амстердам има близо милион велосипеди, 30% от придвижването в Холандия се осъществява именно с тях. Налага се да се оглеждам къде ходя, защото велосипедната алея се смята за неприкосновено място и можеш да сблъскаш с ядосани колоездачи (понякога съвсем буквално) на всяка крачка. Заради кражбите повечето модели струват колкото 2-3 наливни бири, но има и по-добри.

Boyscout бе в Амстердам по покана на Heineken.