Джазова епоха

Само сериозен тежкар и визионер като Bryan Ferry може да си позволи да направи джазови версии на най-големите си хитове за лимитирано издание, в което дори не пее. Феновете му знаят добре, че въпреки футуризма в предишните му записи с Roxy Music, Bryan винаги се е вълнувал сериозно от миналото – човекът носи смокинг както никой друг съвременен музикант и пее песни на Bob Dylan (Dylanesque от 2007) и Cole Porter (As Time Goes By от 1999). The Jazz Age е записан в стила на 20-те години (т.нар. Roaring Twenties, време на декадентство,  модерност и доста нови и интересни неща) от The Bryan Ferry Orchestra (същите пичове от записите на As Time Goes By) и интерпретира част от най-известните песни в 40-годишната кариера на Ferry като Do The Strand, Love Is The Drug, Don’t Stop The Dance, Avalon, Slave To Love и Virginia Plain.

The Guardian са така добри да споделят албума за безплатно слушане. Версиите са бавни и оставят усещането, че гледаш поредната серия на Престъпна империя или някой ням филм, в което няма нищо лошо, но има опасност да омръзнат след няколко слушания. Именно заради това The Jazz Age е задължителен за всеки фен на Ferry или необременени с Roxy Music болни фенове на джаза. Останалите ще се задоволим с оригиналите. (Корекция, идеални са, ще си ги слушаме много, освен това са идеални за ретро парти на интересни хора – бел.ред.)

Обложката на албума е колаж от илюстрациите на известния френски художник на плакати Paul Colin, един от най-известните артисти на своето време, откривател на Josephine Baker и неин любовник впоследствие.

По-голямата част от музиката, която слушам напоследък е инструментална. Исках да позволява на песните ми да имат различен живот без думи. Започнах музикалното си пътешествие като слушах инструментален джаз от различни епохи. Харесва ми как соловите изпълнители могат да хванат една мелодия, да я заведат на тотално различно място и след това да се завърнат много елегантно обратно към оригинала все едно нищо не се е случило. Най-доброто проявление на тези способности е в музиката на Charlie Parker и по-късно при Ornette Coleman. Bryan Ferry

The Jazz Age излиза на 26 ноември.