Сърдити старчета

От време на време ни обгръща сериозна носталгия и се завръщаме към класическия стар космат рокендрол, който разпарял тъпанчетата на нашите бащи и майки през 870-те години на ХХ век. И тъй като няма как да гледаме на живо по-голяма част от групите, които ни вълнуват от този период се задоволяваме само със спорадичните концертни записи и записани на DVD гигове от прощалните им турнета 20/30 години след апогея на славата им. Лошо няма, ще се възползваме от възможността да гледаме на голям екран превърналия се в легендарен (отчасти и заради невъзможността да си намериш билет) концерт на Led Zeppelin отпреди пет години – Celebration Day.

Най-търсеният билет в историята на рок музиката засега (поне докато David Bowie и Rоlling Stones не се завърнат за няколко концерта) се разпродава мигновено за събитието на 10 декември 2007 в лондонската зала 02, на което Led Zeppelin свирят в почит на своя приятел и откривател Ahmet Ertegun – основател на звукозаписната компания Atlantic Records. Пред публика от няколко поредни поколения фенове и техните деца John Paul Jones, Jimmy Page, Robert Plant и синът на барабаниста John Bonham, Jason Bonham, свирят повече от два часа и половина всички важни песни на групата като Whole Lotta Love, Rock And Roll, Kashmir и Stairway To Heaven, които са задължителна част от общата култура на всеки по-сериозен меломан. До премиерата можем да си преговорим един от най-добрите им концерти на живо в Royal Albert Hall през 1970.

Celebration Day на Led Zeppelin е в дигиталните зали на Кино Арена (София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен, Велико Търново) на 21 октомври от 19:30 часа. Билетите струват 10 лв и могат да бъдат закупени от касите в кината или на www.kinoarena.com. Аудио, DVD и Blu-ray изданието на концерта излиза на 19 ноември. Можете да гледате пресконференцията на групата по повод изданията и премиерата ето тук.