Мъж на място

Немското издателство Taschen дават мило и драго за да попълват празнините в познанията ни когато говорим за еротика комикси, лека привлекателна порнография и поп култура – няколко неща, от които се нуждаем ежедневно. The Art of Eric Stanton: For the man who knows his place е ретроспективна книга с меки корици на бондидж и фетиш илюстратора от Ню Йорк Eric Stanton, която втвърдява познанията ни в този тип истории и комикси, в които жената заема главно място в семейството и тормози доста сериозно своя мъж.

Stanton вярва, че жената трябва да бъде силна – колкото повече, толкова по-добре. Именно заради това на отделни места го наричат Рембранд на т.нар. pulp култура и не е особено трудно да видим защо – изключително изобретателните, интересни и много подробни разкази в картинки изобразяват пищни и дългокраки фатални жени, които се разправят по най-добрия начин с оковани, вързани и съблечени по долно бельо мъже. Последните честно изглеждат така сякаш не могат да разберат какво точно им се случва, малко преди да бъдат напляскани. Художникът отива и доста далеч с работата си върху порнографски садо-мазо комикси като Blunder Broad – пародия на Wonder Woman, в която главната супергероиня непрекъснато се проваля в мисиите си и е обект на непрекъснато изнасилване и мъчения от своите врагове. Лека подробност е, че Blunder Broad губи своите супер сили ако е подложена на кунилингус.

Ляво: Hampered by Heather. Дясно: Don's Degradation. A Tale of Two Newlyweds, 1964

Книгата включва работата на Stanton от края на 40-те до 90-те години на миналия век чрез повече от 500 комикс истории, единични илюстрации и корици на списания. Щатният фетишист и редактор на Taschen Еric Kroll (Digital Diaries na Natacha Merritt, The Wonderful World на Bill Ward и собствените му фотографски монографии Fetish Girls и Beauty Parade) се е погрижил за много задълбочено и подробно встъпление, което изследва живота и илюстрациите на своя адаш Eric Stanton. Стилът му  може да се опише като триумф на женската сексуалност и еманципация или просто като карикатура на сексуалната фантазия за доминация от жената.

The Art of Eric Stanton: For the man who knows his place излиза през октомври, струва около $ 40 и може да бъде поръчана тук.