Dirty Beaches в София

© David Black

Канадският експериментален изпълнител, китарист и композитор Dirty Beaches се появява за концерт в града благодарение на вкуса и усилието на пичовете от Аларма Пънк Джаз и Indioteque. Момчето ще представи отличния си дебют отпреди година Badlands и някои композитори от предишните си мини албуми и апокрифни издания – много нойз и още повече китарни рифове от тъмната страна на 50-те години.

Канадецът от тайвански произход Alex Zhang Hungtai твърди, че е роден в семейството на китайски революционер, което очевидно се е отразило и на музиката, която записва. Pitchfork пишат, че в момента В момента няма нищо в музиката, което да звучи по подобен начин. Определят го предимно като lo-fi и noise китарист и разностранни музикални и кино влияния и за по-лесно го поставят в задължаващата рамка подходящ за саундтрак на филм от David Lynch или Quentin Tarantino. Badlands (по името на едноименния филм на Terrence Mallick от 1993) е първия му самостоятелен албум, който се появи след години записи на филмова музика, много EP издания и сплит сингли на касети и плочи.

Запомнящото се присъствие на Alex по време на концерти се дължи не само на обсебващата му мрачна музика и непрекъснати експерименти с изнасилване на китарите и машините, но и до голяма степен на външния му вид – висок, строен и татуиран младеж с прибрана назад коса и wifebeater изрязан мъжки топ или плътно прилепнала Brando/Dean тениска, който обикновено свири сам на сцената, но през последните месеци свири с двама музиканти, които уплътняват звука на Dirty Beaches и му помагат да се съсредоточи върху китарата и старите аналогови синтезатори.

Концертът ще се проведе на възможно най-подходящото място за подобен тип музика – новият клуб Studio Sounds Like, който е бивш пиано бар и още по-бивш стриптийз бар на име Gentleman. Последно като проверихме посещението бе съхранило атмосферата си на приличен мръснишки бар в центъра на града, който помни много истории за голи момичета по масите и групови танци, почти като в последния клип на Frank Ocean. Концертът ще бъде предаван пряко по БНР Христо Ботев на честота 92,2. Подготвяме се с лайфа му на Pitchfork Music Festival в Чикаго преди време.

Dirty Beaches свири в София тази сряда, 19 септември. Концертът е в клуб Studio Sound Like на ул. Цар Освободител 8А, точно срещу Руската църква. Билетите за концерта струват 8 лв. на предпродажба в Ticketplus и в Дюкян меломан и 10 лв. на място в деня на събитието. Повече за събитието има тук.