Хибриден бомбър

Бомбър якетата са може би най-доброто наследство от милитъри модата и директна препратка към пилотските къси якета с трикотажни ластици, които влизат на склад в американската армия още през Първата световна война с простичката цел да предпазват пилотите от силните ветрове – все пак по това време пилотите все още летят и водят битки с отворени пилотски кабини. Модата на летящите кабриолетите се съдържа още години, но първите прототипи на съвременното пилотско яке се появяват през Втората световна война – помните кожените модели с голяма вълнена яка.

С годините бомбър якетата минават от армията през различните популярни субкултури като скинхедите през 80-те и хип-хопа през 90-те, за да се утвърдят като едно от най-легендарните връхни якета наред с Harrington, Barbour и моделите на Belstaff. Именно затова отбелязваме добрите дизайнерски експерименти като този бомбър с дълбоко v-образно деколте и шал яка на Frankie Morello от изкуствена кожа, който взима назаем и от силуета на жилетката и заменя задължителния цип при пилотите с едноредно закопчаване с големи копчета. Ластиците на талията и ръкавите обаче остават, остава само да преглътнем сериозната цена за една иначе отлична идея за преходно яке между два сезона.

560 лв., от бутик Podium в София на бул. Патриарх Евтимий 70. Прегледайте и предложенията на Zara (втален бомбър от агнешка кожа за 279 лв., подобен модел за 300 лв. от същото място или пък зимен бомбър с качулка от полиамид и памук за 100 лв. от H&M).