Последната нощ на LCD Soundsystem

© Ruvan Wijesooriya, powerHouse Books

Посветените на някоя готина група фотографски книги напоследък излизат една след друга и за щастие рок музикантите имат доста добри приятели сред фотографите. Малко след като прегледахме книгата за The Kills на Kenneth Cappello, чакаме декемврийската премиера на LCD на Ruvan Wijesooriya. Фотографът следва легендарната нюйоркска преждевременно закрита инди поп денс група LCD Soundsystem и нейния създател James Murphy от 2004 до внимателно планираното и предварително обявено разпускане в най-силния си период с разпродаден концерт в Madison Square Garden в началото на 2011.

© Ruvan Wijesooriya, powerHouse Books

В началото Ruvan e просто обикновен фен, който бързо прескача от другата страна на сцената и започва да снима групата по време на всевъзможни публични и интимни моменти благодарение на приятелството и достъпа си до членовете на LCD Soundsystem: Hyde Park в Лондон, най-различни популярни места в Ню Йорк, фестивалът Coachella, звукозаписното студио в именито на продуцента Rick Rubin, фестивалът Way Out West в Швеция, биеналето в Маями и къде ли не.

© Ruvan Wijesooriya, powerHouse Books

Oсвен фотогряафията на Ruvan книгата на powerHouse Books съдържа и най-различни обложки на дискографията на групата плюс интервюта с членовете и чудесният дизайн на James Timmins, арт директор на списание Dossier. Повечето от снимките не са публикувани досега, само част от тях са включени в различни списания и най-вече в документалния филм за концерта и последната нощ на LCD Soudsystem – Shut Up and Play The Hits. James Murphy споделя, че снимките на Ruvan му напомнят за това чувство когато не знаеш къде се намираш, но усещаш, че всичко се случва сега в момента някъде другаде далече от теб. Говори за огромно количество интимност, обещания и нахълтване в живота на група, която винаги е предпочитала да свири на места, където хората не спират да танцуват.

LCD струва $30, излиза през декември и може да бъде поръчана тук. Кратко превю с няколко фолиа от книгата им ето тук. Документалният филм Shut Up and Play The Hits излиза на DVD през октомври и може да бъде поръчан тук.