Текст: Ню Йорк/Лондон

Носенето на щампи с текст върху гърдите след определена възраст може да изглежда незряло, но има и добри изключения като две легендарни марки, които вкарват достатъчно мрак и ирония чрез готин текст и типография, които не изглеждат нелепо дори и под сако. Макар представените по-долу дрехи да са позиционирани в сегмента на уличните марки за по-отворени момчета и момичета като бивши готик фенове със смразяващо бели кожи (BOY London) или иронични хип хоп фенове, които мечтаят за Maison Martin Margiela и Rick Owens, но засега се задоволяват само с масова мода и дебютните албуми на новото поколение нюйоркски рапъри (SSUR Empire State), одобряваме отличният дизайн и боравене с типографията и символиката – много нива на внушение и ирония над надписите, с които сме свикнали.

Основаната от Stephane Raynor английска марка BOY London е символ на бунт, себеизрязяване и отличително лично отношение през последните 25 години. Неслучайно е родена във върховия момент на пънк музиката в Обединеното Кралство. Историята на BOY London е тясно свързана с всяко значимо младежко течение от пънка през новите романтици до асид хауса в началото на 90-те и се гордее, че е успяла да ги надживее всичките с малко прекъсване. Stephane Raynor е знаково лице от пънк сцената: продавал е дрехи на Malcolm McLaren и неговия бутик Let It Rock, сериозно замесен е и в създаването на така наречените Blitz Kids – въобще чудесен човек, който с годините е успял да съхрани BOY London и да изчисти стила му до това, което виждаме днес.

Мъжките потници, тишърти и пуловери са със свободна кройка, различна дължина, огромни щампи с логото на BOY London в хубав шрифт или емблеми като орел, кръст или просто BOY в бяло, черно и сиво. Цените са сравнително поносими и започват от £35 за потниците и тишъртите, £40 за легините, £55 за пуловерите и £3о за шапките с козирка. Иронията и историята зад BOY London обаче са безценни. Можете да ги намерите в oki-ni или страницата на марката. Крайно време е да помислим и за Boyscout Sofia.

Едва ли щяхме да подозираме за съществуването на нюйоркската марка SSUR Inc. ако не правеше групов секс с A$AP Mob и най-вече с A$AP Rocky, който рядко излиза без нещо с логото на Comme Des Fuckdown, една от трите линии на марката. SSUR е създадена от родения в Одеса, но отраснал в Бруклин артист Руслан Караблин (SSUR са първите букви от името му, но наобратно). Стилът му е повлиян най-вече от Keith Haring и уличната марка Stussy, а колекцията тишърти е създадена първоначално като начин да популялизира собствените си рисунки. Всъщност SSUR Inc. се състои от три основни линии – SSUR, Caviar Cartel и Comme Des Fuckdown със запомнящия се брандинг, иронизиращ японската марка Comme des Garçons. Сред най-интересните неща в последната колекция за есента и зимата са оригиналният дизайн на логото LEX, емблемата NY BONES и типографията на Misfits. Естествено винаги можете да минете и само с базовите модели. Всички линии на SSUR Inc. се предлагат онлайн ето тук. Цените започват от $32 за шапките и тишъртите, $40 за шапките и $70 за суичърите.

Обърнете внимание на щампите на SSUR, които се гаврят хитро с Chanel и Rolex. Caviar Cartel пък се заиграват с шрифта на Cartier. Сещате се за още подобни марки, които залагат на типографията? Споделете в коментарите отдолу.