Равен старт

Дизайнерски кецове е мръсно определение още от времето, когато Тимбърлейков и останалите американски поп/баскетбол/телевизионни звезди започнаха да носят едноцветни и сравнителни семпли ежедневни модели с формалните си тъмносиви и сини костюми. Белият Stan Smith на Adidas и тенис моделите на Nike и Lacoste повлякоха крак след напъните на повечето големи етикети за мъжка мода да представят собствените си идеи за утилитарни спортни обувки, които могат да се носят непрекъснато с джинси или строг панталон. Лошо няма, една от причините за последното е завземането на практичната ниша от мъже, които искат да сменят удобните си мърляви кецове за една идея по-формални обувки, без да минават изцяло на твърди подметки. Покрай хилядите опити за дизайнерски кецове на Valentino, Yves Saint Laurent, Prada, Louis Vuitton и останалите, се намират наистина добри примери за мъжки кецове с изключително чист и адаптивен дизайн, които са достатъчно удобни за ежедневно носене, изглеждат отлично, трябва да целуват ръка на шведите за минимализма и са точно по средата като цена между обикновените кожени модели на Converse и кецовете на Kris Van Assche и Dior Homme например. Основаната от арт директора Prathan Poopat и творческия консултант Flavio Girolami нюйоркска марка Common Projects  прави красиви и много семпли мъжки обувки с единствената мисъл за вдъхновен от архитектурата утилитарен дизайн, достъпен лукс и висококачествена изработка с най-добрите възможни кожи от италиански занаятчии. Колаборацията между Poopat и Girolami започва с най-известния им модел досега Achilles (€338, на снимката горе), който присъства във всяка колекция и до днес и е изработен изцяло от кожа отвътре и отвън. Класическият силует на ниски кецове с объл връх, твърда пета, плоска подметка и минимален грайфер е белязан от минимален брандинг под формата на елегантен златен номер върху петата, който маркира модела, размера и цвета на конкретната обувка.

Achilles го има и във висок вариант (€357) с очевиден баскетболен силует, който може да се носи без проблеми през зимата. Приемете го като по-скъпия и много по-качествен красив вариант високите кожени Chuck Taylor All Stars на Converse.

Цялостната естетика на Common Projects в спортните модели важи и за малко по-формалните и зимни предложения. Работническите Cadet Derby (€446) от матирана кожа повтарят силуета на Achilles отчасти, но са направени с мисълта за по-формални и офис поводи, които могат да минават по-леко, благодарение на олекотената и много мека подметка.

Най-впечатляващият модел в колекцията за есента и зимата на Common Projects е високата войнишка Combat бота (€457) – римейк на класически здрави кубинки с много по-приемлив дизайн, по-лека и равна подметка, осем дупки, никаква капачка и удебелен объл връх и страничен цип за по-лесно обуване.

Всичките модели на Common Projects в Oki-Ni ги има в бяло. Цените на част от същите модели в Mr Porter са с 30-тина евро по-ниски.