Градски велосипедисти

© Светослав Караджов / Dizzart Studio

Фотографът и опитен колоездач Петър Драганов тества новата колекция облекло за каране в града на H&M и лондонския магазин за фиксита Brick Lane Bikes.

Придвижването с колело в София е възможно. Самият аз го правя от дълго време и съм изминал достатъчно километри в най-различни условия, за да съм сигурен в това. За съжаление останалите участници в движението не са подготвени и рядко реагират адекватно при появата на колоездач на пътя. Градското колоездене не е лесно и никак безопасно, но личната мотивация и ентусиазъм са добра причина да не се отказваме от този начин на придвижване и забавление.

© Светослав Караджов / Dizzart Studio

Активното каране провокира желание за по-голяма скорост и изминато разстояние, което ни прави изключително зависими от колелото и екипировката. Сменял съм няколко велосипеда и сериозно количество дрехи. От опит знам, че не е яко да си с гол кръст на 4 градуса, не е яко и да си мокър. Дизайнът на колекциите за велосипедисти обикновено залага само на функционалността и често забравя какво се случва когато слезеш от велосипеда, за да свършиш нещо. Нишата за приятни като дизайн и все пак функционални дрехи за градски колоездачи тепърва ще се запълва. Материите, кройките и мястото на джобовете са от съществено (за безопасността и комфорта) значение, но всеки един от изброените детайли трябва да бъде подчинен на свободата. Трябва да се чувствам свободно.

© Светослав Караджов / Dizzart Studio

Тествам колекцията на H&M за Brick Lane Bikes с предварителната информация, че шведския гигант за масова и достъпна мода разработва линия за мъже колоездачи в сътрудничество с един от най-добрите магазини за фиксита в Лондон. Идеята им да се комбинират с малка за мащаба им фирма си има правдоподобно обяснение. Дизайнерите на H&M получават безценни съвети и идеи за функционалност, материи и детайли в облеклото, а в замяна BLB получава възможността да се подпише под дрехи, които наистина помагат на велосипедиста да се чувства комфортно и елегантно дори след като е заключил колелото си. Единайсете продукта в ограничената колекция са разработени според Concious концепцията на шведите за устойчиво развитие и рециклирани материи, функционални детайли във всеки артикул и опцията за наслагване на дрехите за завършен външен вид и разбира се възможност да сваляш и обличаш без проблем при резките промени на времето.

© Светослав Караджов / Dizzart Studio

Двете компании са усетили нуждата от добра връхна дреха. Когато контактната площ с асфалта е колкото две пощенски марки основното съпротивление е с въздуха, а това изисква ветроустойчивост и прибран силует по тялото. Оранжевото яке в колекцията (179 лв.) е забележително ярко, удобно и с достатъчно външни и вътрешни джобове, които побират инвентара за деня. Тик-так копчета дават осигуряват спокойствие, че всичко ще си остане там, където съм го оставил. Джобът на кръста е достатъчно голям, за да побере помпата и резервната гума без дори да усещам, че са там. Карането в порой те оставя сух отдолу. Ръкавите се пристягат с ластик за допълнителна изолация от насрещен вятър. Дизайнът е достатъчно елегантен, за да се впише добре в някоя неформална среща. Карането с подобна дреха е истинско удоволствие, освен това може да се носи и лесно на гърба като раница при внезапно затопляне на времето. Якето се предлага и в тъмно син цвят. Едва ли ще успеете да се сдобиете с по-добър и по-лек модел за каране на колело в града на тази цена.

© Светослав Караджов / Dizzart Studio

Изчистената сива блуза от плътна памучна материя (60 лв.) разполага с удобен цип на яката и практичен джоб на кръста. Малките отвори в областта на подмишниците осигуряват проветряване, а издължената задна част покрива и пази кръста при наведената стойка за каране.

© Светослав Караджов / Dizzart Studio

Тениските в колекцията (60 лв. за райето с лого и надпис върху гърдите и 35 лв. за другите два модела с оранжево или синьо райе) носят 80-тарския дух и кройка на класическите колоездачни екипи от славните времена на Eddy Merckx, Francesco Moser и Fausto Coppi с три джоба на кръста и различните по големина и цвят ярки райета. Дължината на задната част отново е преценена така че да не оголва кръста без това да нарушава вталения силует.

© Светослав Караджов / Dizzart Studio

В миналото професионалните състезатели са минавали по 200 километра на етап с подобни тениски, логично е да покрият покрият нуждите на всеки каращ в града.

© Светослав Караджов / Dizzart Studio

Обичам да нося спортни и по-формални ризи и често карам колелото си така, което понякога ме лишава от комфорт заради напрежението в подмишниците и предната част на раменете в приведена позиция. Карираната риза Ernest (60 лв.) решава проблема с отлична кройка, която позволява на ризата да не изглежда торбеста в изправено стойка и да бъде удобна когато сте приведен и карате. Плътната материя от равно количество обикновен и органичен памук обещава да пази от вятър. Оранжевият джоб на кръста е забележим, но приятен детайл.

© Светослав Караджов / Dizzart Studio

Най-важно нещо в колоезденето е с какво си обут. Основното движение идва от въртенето на педалите, логично е удобството и комфорта там да са безупречни. Каки панталонът от органичен памук и еластан (60 лв.) е второто най-хубаво нещо в колекцията след многофункционалното яке. Не си представях, че може да бъде толкова удобен за ходене и каране.

© Светослав Караджов / Dizzart Studio

Прибраният и елегантен дизайн на панталона не е паднал в жертва на комфорта, H&М и Brick Lane Bikes са съобразили доста добре височината на ханша, закопчаването и еластичността на материята.

© Светослав Караджов / Dizzart Studio

Панталонът от деним (80 лв.) следва същата логика, но незнайно защо има копчета, а не цип. Последното води до леки неудобства и със сигурност ще доведе до видимо протриване на плата около копчетата. Малката козирка и стегнатият кант на памучната шапка (18 лв.) са функционални детайли, които намаляват възможността за отлитане и респективно гонене на модела по пътя при насрещен вятър. Козирката е достатъчно голяма, за да предпазва от от силното лятно слънце, било то врата от изгаряне или очите от заслепяване.

Еднократното обличане на стреч блейзъра (120 лв.) провокира въпроса кой би се измъчвал с толкова неудобен модел не само за каране, но и за ежедневно носене. Едва ли можем да го сравняваме със саката на Rapha (които са почти пет пъти по-скъпи), но при последните проблемът с яката е решен без добавянето на допълнително парче. Когато вдигнете яката на блейзъра ще откриете парче, което може да бъде закопчано пред гърлото. Играх си около десет минути, за да го закопчая и пак не беше особено плътно. Засега оставяме на варианта с ярко оранжевото яке. Колекцията е направена за активно придвижващите се градски хора, които държат да изглеждат добре и търсят удобна, функционална и цялостна колекция за колоездене и свободно време като достъпна и качествена алтернатива на далеч по-скъпите предложения от Fred Perry и Rapha.

5 съвета на Петър Драганов за градско и извънградско каране.

1. Заключващите средства за велосипеди не могат да предотвратят евентуалната кражба а само да я забавят с не повече от десетина секунди. Не се отказвайте да ги ползвате, а просто наблюдавайте велосипеда си когато не сте на него.

2. Най-неприятното нещо, което може да ви се случи посред нощ е да спукате гума далеч от дома и крайната цел. Градският транспорт не е денонощен, а такситата отказват да натоварите велосипед на задната седалка. Най-добре си носете комплект с резервна гума, помпа и лепенки, които тежат не повече от 400 грама и се побират в чантички под седалката.

3. Дългото и безпроблемно ползване на велосипеда изискват поддръжка от хора, които знаят какво правят. Обикновено последното се разбира по трудния начин, затова директно ви насочвам към магазина на Крум и Гого в София на ъгъла на Гурко и Любен Каравелов, които помагат отлично в сложни казуси като избор на шини и всякакви резервни части. Можете да бъдете сигурни, че ще подготвят колелото ви за спускане с 80 км/ч или 200-километров преход.

4. Една отворена врата докато се промъквате между колите в пиков час на задръстванията може да ви коства много. Очите на шест и метър разстояние, за да се предпазите от нещо подобно.

5. Ако тепърва смятате да се качите на градски или шосеен велосипед, ще се наложи да се съобразявате не само с шахтите, но и с трамвайните релси в София. Влизането на гумата в релсата при паралелно каране си е почти сигурно падане.

Фотограф: Светослав Караджов

H&M for Brick Lane Bikes е в магазина на марката в Сердика Център от 7 март.

 • Модата е ясна, но е хубаво е да споменете нещо за каските. От веднъж се изплащат.

 • каски, светлоотразителни жилетки и дог мартинси се ползват на строителни обекти.

 • Светослав Петров

  Еленко, дай идея за добра и достъпна като цена каска.

 • Ако ви притеснява бюджета – 20 лева произволна каска от магазини TCМ.

  За про-та Giro Ionos -> http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=63806 В момента тези с LIVESTRONG са намалени по обективни причини :)

 • Светослав Петров

  Горкият Ланс :)

 • Eddy Coppi

  Каската може да ти спаси живота бе гений

 • angry_fix

  Еленко много правилно е написал за каските, макар самият аз да не карам с такъв аксесоар. Сигурно ако бяха пуснали към серията и каски нямаше да се правите на толкова остроумни. Светославчо качи се малко на колело и друго ша пеем. Може би трябваше да изберете някой, който наистина кара fixed gear колело, при положение че BLB си марка ориентирана изцяло към тази култура. Но предполагам фотосесията се е състояла в моткане около един светофар.
  А за мега яките съвети: Thank you Captain Obvious!!!

 • Каската е измислена така, че да пази главата само отгоре, “бе гений”!!! И не съм видял някъде устойчива каска на страничен или заден удар на главата – 99% от паданията, “бе гений”!!! Каската е един аксесоар ориентиран изцяло от системата “да се продава, като кажем, че спасява живот”, понеже живеем в едно страхообщество (няма такава дума, знам), където всичко казано по медиите е истина. Е не е! Всичко е с цел пропаганда на някоя корпоративна идея с … друга цел от официално обявената. Тези скалъпени стъкмистики, че каската предпазвала си ги чувайте сами, “бе гений”…вместо да използвате примери, чието значение дори не знаете, по-добре помислете малко с онова нещо дето каската ви го “пази” …

 • може би fullface-a пази. карал съм с fullface – не смятам да се мотам така по улиците.
  Сериозното падане от колело най-често те води в челюстно-лицева хирургия, не в черепно-мозъчна. именно поради причините, които ти изброи. Трябва да си “гении”, за да си паднеш отгоре на главата.

  а на fixie nazi приятеля ни, които като цяло плюе всичко и всички – captain fixie – карай повече и по-малко hate. следващия път теб ще те изберат

 • Fausto Merckx

  Всички обичаме да караме колело и това е прекрасно. За статията – прекрасно, обаче никой опитен колоездач няма да ти каже, че каската е за строежа и е малоумно да заяваваш, че тя пази, само ако си паднеш отгоре на главата. Точно човекът който ми говори за стъкмистика пък да не ми цитира точни 99% от случаите, защото като ти гледам на какво ниво ти е разсъждаването, ти с проценти боравиш сигурно само като разглеждаш брошурата на Метро с намаленията.
  Ето ви линк да попрочетете за “най-често” и 99% от паданията http://depts.washington.edu/hiprc/practices/topic/bicycles/index.html. Е да де ама сигурно в това проучване капиталистите ни лъжат, за да ходим да си купуваме безбожно скъпите им каски. Преди 10 години българският шофьор не беше чувал за колан и хората имаха същите подозрения отностно ефективността им ама днес всички носят. А пък вие истнискте колоездачи ми кажете що направиха на Тура каските задължителни. Да не би щото умряха няколко наистина опитни колоездачи. А в случая на Петър Драганов, бате с твойто тяло на “опитен” колоездач немаш шанс да паднеш по глава, затва носи гъзобран, че там ти се е посъбрала тежестта. Лек ден, карайте и се пазете.

 • Марти

  Може ли да разхладя малко спора като попитам дали някой знае какъв модел е това колело и има ли магазини в София за подобен тип колелета? От известно време си търся подобен модел, но не знам дали има някъде из града или трябва да го поръчвам в интернет, което неминуемо ще ми го оскъпи..

 • KING DICKY

  Колелото е юбилеен модел на Moser по случай световният му рекорд на писта за 60мин. (51.151км). Такива колела търси на старо, ако някъде някъде изобщо продава. Моето съм си го купил от един фен, който просто се сдоби с карбоново Colnago CLX и жена му каза да разкара някое от 6те колела, за да не го разкара тя него.
  В магазина има шосейни колела, но читавите почват от 1500лв, а препоръчителните са от 3500 нагоре (или стомана или карбон).
  Пазаруването online на колела е нож с две остриета, както може да излезне доста по-евтино, така може да те нацакат в пъти с някои продукти.
  Прочети малко какво представлява шосейното колоездене и сам ще си намериш необходимото.
  Консултации само в читави оторизирани рисейлъри на марките, които търсиш, щото близнаците на левски не са хората, които ще ти кажат кво се прави.

 • Марти

  Благодаря много за информацията. В последно време се ровя здраво в интернет за повече информация относно такъв тип колелета, но така или иначе не съм се спрял на една конкретна марка. За начало ще си търся колело, което ще е далеч от тези суми, които ти ми споменаваш, все пак искам да навлезна малко в нещата, преди да пръсна толкова пари за колело. Имаш ли препоръки къде да търся, на място или интернет; какво да подбирам или просто полезна информация? Спрял съм се на някои модели втора ръка, но понеже не съм особено вещ в тези колелета, ще ми трябва съвет, преди покупка..

 • ivn

  Повечето, които се изказаха тук, са като от тази реклама, но на тях им се получава и без да са пострадали: http://3.bp.blogspot.com/_uHLTBCgSLos/RxgwUK8c5WI/AAAAAAAAAL4/OwLZA1qbKVI/s320/helmet-3_25.jpg