Супер герои

Очертава се чудесно лято за феновете на холивудските блокбъстъри с бомбастичен екшън и страхотни жени, сред които сме и ние. Така де, не може цяла година да караме на филми от фестивала в Кан и меланхолично европейско кино.

Първата от трите големи премиери за този сезон е Отмъстителите (4 май). Ако по някаква нещастна случайност не сте се попадали на нито един от десетките трейлъри и рекламни спотове на филма, историята е проста: режисьорът Joss Whedon събира най-добрите  Marvel супер герои от предишните филми (Железният човекТорКапитан АмерикаХълк и още няколко), за да спасят земята от армията на Loki.

Защо го чакаме?  Страхотният Robert Downey Jr. в ролята на циника, филантроп, гений и плейбой Tony Stark, какво повече.

Жената  Scarlett Johansson сее смърт в плътно прилепнал костюм по тялото, сладката тя.

7 юни е втората оградена дата в календара. Пуснете си един ден отпуска и отидете на кино с най-добрия си приятел, който познава сюжета на Пришелецът и Хищникът. Прометей на Ridley Scott е може би най-сериозната заявка за филм на годината, поне преди да се е появил The Hobbit на Peter Jackson по Коледа. Група изследователи изучават извънземна цивилизация в търсене на произхода на човечеството, но се сблъскват с ужасни неща както може да се досетим. Макар и да го възприемат като предистория на Пришелецът, Scott твърди, че филмът има общо ДНК с него, но изследва собствена история и митология. В ролите са Michael Fassbender (обсебеният от секса нюйоркчанин в Shame), Charlize Theron (силно се надяваме извънземните да не я пипат – бел.ред.) и Noomi Rapace, позната от последната част на Sherlock Holmes и оригиналното момиче с драконова татуировка в екранизацията на шведската трилогия. Онлайн кампанията на филма създаде нужното нетърпение у хората, а ние тайно се събуждаме с музиката от края на трейлъра.

Защо го чакаме?  Защото Ridley Scott няма слаб филм, а Fassbender прави роля след роля.

Жената В подобни филми жените винаги остават на втори план, но все пак Charlize Theron в плътно прилепнал изследователски костюм.

Онлайн кампанията на Прометей успя да го изстреля до първо място сред най-чаканите филми на годината и публиката сякаш забрави другия голям лидер – The Dark Knight Rises (20 юни). Краят на легендата за маскираният отмъстител (жестоко дежа-ву – бел.ред.) е продължение на предишните филми за Batman под режисурата на Christopher Nolan, който успя да събуди една изключително досадна и тъпоумна поредица (визираме последните две серии преди него). Истината за Batman се очертава да бъде много мрачна. Лошият (Tom Hardy) прилича на подобрен вариант на Hannibal Lecter, който се е чифтосал със Spawn, а ние чакаме обаждане от продуцентите за един тест драйв на батмобила.

Защо го чакаме? Nolan е добър разказвач и режисьор, който се е концентрирал върху историята, теглил е една дълга на 3D формата за сметка на IMAX оптимизирането, което означава още по-злерищни каскади.

Жената Аnne Hathaway (Selina Kyle/ Жената-котка) има лесната задача да надскочи Halle Berry и леко непосилната да надиграе най-добрата жена-котка досега, Michelle Pfeiffer. Ще го прави в плътно прилепнал костюм по тялото, маска и високи чизми над коляното, както вече се досещате.

Трилогията за Jason Bourne е една от любимите литературни поредици на Boyscout и може би най-добрата творба на Robert Ludlum. За щастие съвременната екранизация с Matt Damon в ролята на Bourne се получи много добре: режисьорът Paul Greengrass се справя чудесно с филмирането на романите на Ludlum, а и не се сещаме за по-добър  Bourne от Matt Damon (извинявай, Richard Chamberlain – бел.ред.). След смъртта на Ludlum, историята е продължена от Eric van Lustbader с The Bourne Legacy. Историята в настоящата екранизация няма нищо общо с книгата, продуцентите са използвали само името. Тандемът Damon-Greengrass вече го няма, а новият режисьор Tony Gilroy (сценарист на първите три филма) развива сюжета около нова машина за убиване на ЦРУ (Jeremy Renner).

Защо го чакаме? От любопитството как са се справили Gilroy и Renner (доста симпатичен екшън герой, от умните). Излиза в началото на август.

Жената Rachel Weisz, за чиято роля и костюм все още не знаем абсолютно нищо. Но със сигурност няма да разочарова.

Stallone, Statham, Li, Lundgren, Norris, Van Damme, Willis и Schwarzenegger се завръщат по-побългарени от всякога във втората част на Непобедимите. Светая светих на грубата сила и нищожна актьорска игра обединява силите си отново с идеята да задминат класиките Командо и Рамбо по брой избити лоши. Има надежда, защото са намесени семейства, а всички знаем, че не можеш да се ебаваш със семейството на супер героите. Жалко само, че Wesley Snipes и Steven Segal не са се включили във филма. Може би щяхме да се радваме да видим и Liam Neeson рамо до рамо с Chuck Norris.

Защо го чакаме? За да видим как разрушават летището в Пловдив и Банско и да им теглим една майна по време на снимките в Деветашката пещера. Гадните копелета умориха прилепите.

Жените Екзотичната китайка Yu Nan и филмовото гадже на Statham,убийствената хубавица Charisma Carpenter, която няма да играе в прилепнал костюм, но като нищо ще се появи по бельо поне веднъж. 

The Avengers е по кината от утре, тази вечер има IMAX премиера в 22:00. Prometheus излиза на 07 юни, The Dark Knight Rises е на 20 същия месец, The Bourne Legacy идва в началото на август, а The Expendables 2 е последен в края на лятото. Задължително на IMAX. И накрая един бонус за довечера, преди лягане, малко след като гледаме премиерата в Mall of Sofia. Не можем да се сдържим.