Ревю: Съветникът

На Ridley Scott не му върви много напоследък. Прометей и Робин Худ бяха приети с особено мнение от публиката и критиката, а талантливият му брат Tony Scott се самоуби по средата на снимките на Съветникът – последният филм на Ridley като режисьор, който се очакваше с огромно нетърпение заради гигантският актьорски състав в лицето на Michael Fassbender, Brad Pitt, Penelope Cruz, нейният съпруг Javier Bardem, Cameron Diaz и дузина класни имена в малки роли като John Leguizamo, но не успя да се представи никак добре в бокс офис класацията в Америка, а и по света.

© 20th Century Fox

Другата основна причина за особената превъзбуда на всички странични наблюдатели е фактът, че Съветникът е екранизация на първия оригинален филмов сценарий на Cormac McCarthy, носителят на награда Пулицър американски писател зад супер успешните и брутално напрегнати книги Пътят и Няма място за старите кучета (екранизиран от братята Coen). Двамата с Ridley се обединяват зад привидно напрегната история за алчен и колеблив адвокат, който се изкушава да се забърка в кокаиновите сделки на своите клиенти и провокира поредица от действия, които няма как да свършат добре.

Malkina / Cameron Diaz © 20th Century Fox

Еднократният флирт на феноменалния актьор Fassbender (в ролята на безименния адвокат) с дрогата започва в леглото и между краката на нищо-неподозиращата му годеница Penelope Cruz (Laura) и минава през бизнеса на най-големия си покровител Reiner (на Javier Bardem въобще не му върви с прическите в последните филми за Бонд, този тук, Няма място за старите кучета) – интересен инвеститор и наркобос с нарастващо екстравагантен начин на живот и домашни любимци плюс изключително опасна приятелка – Cameron Diaz като фаталната барбадоска танцьорка и социопат Malkina в най-добрата си роля от Ванила Скай досега.

Reiner / Javier Bardem © 20th Century Fox

Та така – двамата мними баджанаци (Bardem и Cruz нямат обща сцена във филма) участват с сделка за трафик на кокаин с картелите от мексиканския град Хуарес (едно от най-опасните места в света), която се обърква по най-добрия възможен начин и няма как да свърши добре за дебютанта в бизнеса. Който е гледал Няма място за старите кучета, едва ли е забравил огромното психологическо напрежение от началото до края на предишната екранизация на McCarthy. В Съветникът обаче напрежението е отстъпило място на леко разпиляна история със страхотни, дълги и добре написани диалози, характерно остроумие, достатъчно черен хумор и няколко запомнящи се сцени на импровизиран секс и брутално моментно насилие, които ще влязат в учебниците. Cormac McCarthy определя сценария като предупредителна история за хора, които се забъркват в нещо, което не трябва. За нас Съветникът си е поучителен урок за това как не бива да имаш погрешно отношение към изкушенията на съдбата и моралните дилеми, пред които ни изправя живота.

© 20th Century Fox

Съветникът представя общество, в което невинни почти няма, но всеки има право да направи погрешните решения и да се опита да живее или умре с последствията. И обикновено го правят. Историята на McCarthy е поверена на изключително силен актьорски и технически състав, който се справя добре с нихилистичния тон на сценария и не чак толкова добре с поддържането на напрежение в действието, но няма как да не ви впечатли дълбоко с проникновените си диалози, спорадичните сцени на кърваво насилие и изключително неприличната сексуална сцена между една от главните героини и предното стъкло на Ferrari-то на Reiner (напълно сериозно).

© 20th Century Fox

Съветникът е по кината.