Boyscout подкаст – Клодин Жендова

© Милена Коцева

Oще една красива мадама с подкаст за Boyscout. Клодин Жендова се появи при нас след писмо на Никола Шахпазов – Бонжур, пиша ти с предложение за включване в чудесната поредица подкасти с нежни имена. Моята колежка Клодин Жендова освен красив франкофон е и шведски възпитаник – изтънчен познавач на френската и скандинавска сцена. За което евала на Шаха.

Клодин Жендова е другото име на Дани Николова – руса дългокрака мадама, която работи като отговорен редактор на Програмата и приема Швеция и Франция за двете си втори родини.  Дани се връща от Стокхолм преди години, за да започне работа във френското радио RFI, където се занимава предимно с политически и обществени въпроси. Неусетно колекционирането на нова френска музика се превръща в любимо занимание. Измислих Клодин Жендова, за да подписвам по-слабите си текстове за Програмата. Един вид като оправдание – момичето е наполовин французойка, какво като е изпуснала някоя запетая! В следващия момент обаче Клодин заживява собствен живот, започва да пише непрекъснато, да прави подкастове и да пуска музика във Влайкова.

Какво ти липсва в София и къде обичаш да се забавляваш навън? Аз съм една ужасно предвидима личност! Обичам да ходя по барчета, да пия уиски, да слушам музика и да виждам познати лица. Обичам и да играя Scrabble. Почти няма прилично барче из града, в което да не сме джаснали поне една игра. Често се хваля, че съм най-добрата в България, но понякога падам позорно, спукват ме от бой и плача за майка си. Случва се рядко. Обикновено се представям като една сравнително умна блондинка.

Няколко имена, които трябва да следим внимателно? Една нова френска банда Concorde, дебютният им албум излезе вчера. Шведските ми любимци са Pacific! Последният им албум е от 2010, чакам да чуя нещо ново. Малко по-танцувални и северни са FM Belfast. Албумът им излезе миналата година, но скоро пуснаха много симпатичен аминиран клип към откриващото парче.

The Beatles или The Rolling Stones? Jimbo e най-голям. Обожавам го! Имам като неговите кожени панталони.

Каква е историята зад подкаста? Пълен е само с шведи и французи. Оказва се, че всички шведи, които се занимават с електронна музика са или от Стокхолм или от Гьотеборг, французите пък – от Париж или Нант. Явно климатът там е по-благоприятен. А иначе – става въпрос за няколко приятни за слушане парчета, които харесвам и които се надявам да се харесат и на още десетки други хора.

Мerci, jolie.