Чочарка

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bzb7VbO4Rj8[/youtube]

Вероятно днес би трябвало да пишем за Страстите Христови  или поне Последното изкушение на Христос, но вместо това се връщаме обратно към ревютата на класически италиански филми в Boyscout с Чочарка (La Ciociara) – филмът на Vittorio De Sica oт 1960 по едноименния роман на Alberto Moravia. В главните роли са двама актьори, за които сме писали и преди – Sophia Loren и Jean-Paul Belmondo.

Чочарка е може би най-обсъжданото заглавие в цялата филмография на De Sica, който разказва за младата вдовица Cesira (Loren) и нейната дъщеря Rosetta (Eleanora Brown), които се опитват да оцелеят и да се предпазят от ужасите на Втората световна война по време на деветте месеца немска окупация в Италия. Историята се върти около несподеления любовен триъгълник между майка, дъщеря и младия комунист Michele (Belmondo) – Cesira напуска Рим, градът, заради който се е оженила нещастно, за да се върне в родното си село, където драмата на войната е представена чрез битовите драми в живота на обикновените хора и бежанците. Loren преживява собствените си спомени от войната докато играе и демонстрира изключителна зрялост за актриса на 25 и талант, съизмерим с престъпно голямата й красота. Неслучайно Sophia Loren e и първата жена, която печели наградата Oscar за най-добра женска роля на език, различен от английски.

Може да гледате целия филм с английски дублаж в YouTube без да загубите нищо от интонацията и играта на Sophia Loren, която дублира сама английското аудио.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=SYIUFxYVrKU[/youtube]

Иначе тази вечер ще си преговаряме фантастиката Контакт (22:30, bTV) с Jodiе Foster или класиката на David Lynch от 1990 – Диво сърце (22:45, Нова) с Nicolas Cage, Laura Dern и Willem Dafoe.