Ваканция в Рим

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9GzCG6lpFUw[/youtube]

Неделната киновечер на Boyscout започва с Ваканция в Рим (Roman Holiday) – чернобяла романтична комедия с Audrey Hepburn и Gregory Peck от 1953. На пръв поглед тривиалната история за отегчената до истерия млада принцеса от неназована страна, която бяга от скучната си програма, впуска се да опознае сама Рим и по пътя се влюбва в приятно разсеян американски журналист, е изиграна и режисирана с изключителна лекота и не успява да отегчи нито веднъж. Любовната история е снимана изцяло в Рим, което добавя значителна автентичност на кадрите за разлика от голяма част от Холивудските филми по това време.

Първоначално и  двете главни роли са предназначени за други актьори първоначално. Cary Grant отказва да снима, защото мисли, че е прекалено възрастен, за играе възлюбения журналист Joe Bradley, докато дебютантката в голям филм Audrey Hepburn успява да измести Elizabeth Taylor след като печели възхищението на режисьора William Wyler с забележителни пробни снимки. Кариерата на Hepburn след филма е забележителна, а личният й стил остава в историята на модата заедно с вдъхновението и роклите на Hubert de Givenchy. Не бива да забравяме, че Audrey Hepburn (прародител на т.нар. gamine look, но все пак много женствена, слаба и фина дама с големи очи и гъсти вежди, въобще лице, които не можеш да забравиш) променя представата за красота и холивудския стереотип, който дотогава предпочита пищни, много женствени и обречени блондинки като Marilyn Monroe и Lana Turner.

Филмовата вечер продължава с Филадефия по bTV Cinema от 20:00 и Бандити по БНТ 1 oт 20:45. Но твърде вероятно няма да издържим на мъката и ще направим един маратон с Бодигард, Сладка въздишка и Жената на проповедника.