Професионалистът

Неделната киновечер на Boyscout започва с екшъна Професионалистът (Le professionnel) от 1981, базиран върху книгата на Patrick Alexander – Death of a Thin-Skinned Animal. В този филм Jean-Paul Belmondo е правителствения агент Joss Beaumont, който трябва да ликвидира самозабравил се африкански диктатор от несъществуващата страна Малагави, но промяната в политическата ситуация го изпраща предаден в затвора. Beaumont бяга зрелищно от африканската каторга и започва да наказва по йерархичен ред (без да преувеличаваме), като междувременно успява да остави след себе си не една, а цели три жени – класните французойки Cyrielle Clair, Elisabeth Margoni и Marie-Christine Descouard. Което не е особено трудно имайки предвид сините му очи, чаровна усмивка и пребито лице, следствие от опита му като боксьор на младини.

Именно усмивката и ролите на безмилостен, но забавен герой го правят основен участници в новата вълна на френското кино от 60-те години и комерсиалните заглавия по-късно, което предизвиква известни сравнения с Humphrey Bogart. Двамата обаче имат различен подход към персонажите, които изграждат. За разлика от суровия Bogart, Belmondo предпочита по-лек и хумористичен подход към ролите си. Режисурата заема малко от уестърните на Sergio Leone, особено в сценaта с близките кадри на лицата и дуела между главните герои. Belmondo изпълнява всички каскади във филма, включително тези в автомобилното преследване на парижкия площад Трокадеро.

Както обикновено, жените във френските филми се събличат елегантно и носят доста разгърдени пеньоари от жарсе, а компаньонките нахлуват по бельо и жакет от пайети на срещи по сигурността и се придвижват с Mercedes кабриолет или хеликоптер.

Няма как да не пророним сълза и на темата от филма – Chi Mai на Ennio Morricone, с която озвучаваха всички сърцераздирателни репортажи по Българската национална телевизия преди време. Песента се появява няколко години преди филма, но става огромен хит едва след като Jean-Paul Belmondo лично настоява да бъде включена към музиката на Професионалистът.

Можете да гледате Професионалистът онлайн с български субтитри ето тук. След него имаме много натоварена програма: Въздушен конвой с Nicolas Cage и John Malkovich по Nova от 20:00, междувременно ще хвърляме и по едно око на Почти невинен с Denzel Washington и Eva Mendes по БНТ 1 от 20:45, след това френския хорър-трилър Империята на вълците по Nova oт 20:00, за да завършим с Батман се завръща по bTV oт 23:00. Режисьор отново е Tim Burton.