Американски жиголо

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VRSvVc48-Rk[/youtube]

Неделната киновечер на Boyscout започва доста късно с Американски жиголо – криминалната драма на сценариста и режисьор Paul Schrader. Филмът променя мъжката мода в Америка в началото на 80-те години и междувременно стартира кариерите на актьора Richard Gere и все още неизвестния по това време италиански дизайнер Giorgio Armani.

Richard Gere играе ролята на Julian Kaye, красив мъжки ескорт, който обслужва по-възрастните от него дами в района на Лос Анжелис, но решава да започне връзка със съпругата на местен политик. Скоро попада и в полезрението на полицейския детектив Sunday, след като един от клиентите му е убит. Както можем да се досетим, многото въпроси за клиентите на Julian не са много полезни с оглед на професията му. Въпросът е същия като в повечето криминални драми – кой е виновен и кой иска да го натопи.

Филмът е заснет изключително стилно и представя историята за самотен скъпо платен ескорт със стремеж за издигане в обществото, който се изправя през възмездие за греховете си докато е натопен за убийство, но все пак накрая оцелява. Режисьорът Schrader иска характера на главния герой (ходеща собственост, въобще мъж с много изкуствена повърхност) в също толкова полирана и добре премислена среда. Едно от най-важните качества на Американски жиголо e различният начин, по който показва непрекъснато снимания Лос Анжелис (друг подходящ пример е Drive). Голите сцени на Gere пък са първият случай, в който голям холивудски актьор е снимам чисто гол и фронтално в комерсиален филм.

Като говорим за голота, не можем да не споменем и гей атмосферата, която доминира през по-голямата част от филма не само защото главният герой е изключително добре подържан десетилетия преди метросексуалната революция и служи предимно като машина за съзерцание или за доставяне на удоволствие. Schrader споделя, че гей естетиката е изключително силно течение в изкуството по това време. Хомосексуалната чувствителност определя тенденциите в музиката, клубовете, модата, и дизайна. Носи се усещането, че каквото гейовете правят днес, всичко останали ще ги последват година по-късно. Оказват се прави.

Саундтракът на друг Giorgio, този път Moroder, също допринася за силното внушение на филма. Носителят на награда Оскар за музиката към Среднощен екпрес тепърва ще се превърна в сериозен филмов композитор с дузина филми в дискографията си. Споменатият в началото Armani пък представя изключително изискан и същевременно модерен гардероб за уверени мъжкари в сиво, светлосиньо и кафяво. Саката са свободно падащи, понякога без хастар, реверите – големи и смъкнати надолу, панталоните пък са с две басти. Сред детайлите се открояват тънки колани, провиснали цигари, принтирани вратовръзки, много разгърдени ризи и един страхотен кабриолет на Mercedes. Сцената с подреждането на костюмите и въобще интериора на апартамента на Julian ще подмокри всеки фен на добрата сценография и гардероб.

За малко да забравим и за удивителната красота Lauren Hutton.