Казабланка

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TLU41jUnWM4[/youtube]

Неделната киновечер на Boyscout се завръща отново към филм с Humphrey Bogart от най-добрите години на Холивуд през първата половина на ХХ век – драматичната история Казабланка от 1942. Често си мислим как трябваше да започнем прегледите на класиките именно с този филм за ранните години на Втората световна война в неокупирана Африка, която е разказана през запомнящата се история на американския експат Rick Blaine (Bogart) и всичките проблеми, произлизащи от неочакваната среща със старата любов Ilsa Lund (Ingrid Bergman) в най-доброто заведение в Казабланка – Rick’s Café Américain.

Срещата им е катализатор на много спомени и опасна игра с френския префект в града, нацистките офицери от Гестапо, които не се отнасят особено добре с французите и революционно настроените типове, които се изпитват да избягат в Америка през Казабланка и Лисабон. Сниманият по времето на Втората световна война филм е изключително близо до определението съвършен заради интересния сценарий, невероятната актьорска игра на основните персонажи и запомнящия се диалог с ужасно много жестоки реплики, които са част от историята на киното и всяка една класация за велики филмови цитати. Героите в Казабланка са предимно бегълци от собствените си страни, които живеят в неокупирания, а Rick Blaine е може би най-популярният човек в Казабланка, при когото отиват всички – независимо дали става въпрос за фалшиви документи, хазарт или просто за няколко питиета в разнородна компания.

Съвършеният сценарий съчетава много различни истории, които се разкриват с още повече детайли при всяко следващо гледане – качество, с което много малка част от съвременните филми могат да се похвалят. Независимо дали ще харесате Bogart в първата му сериозна романтична роля (екранната му химия с Bergman е поразителна макар че двамата почти не си говорят извън снимките и не общуват след края на филма) или ще се отдадете на вечната циничната история за продажността, доверието и саможертвата, Казабланка има какво да покаже почти 70 години след премиерата си.

Продължаваме с Последен анализ (22:30, bTV) – трилърът с Richard Gere, Kim Basinger и Uma Thurman. Паралелно следим и четвъртфиналния мач от европейското първенство по футбол между отборите на Англия и Италия (21:45, БНТ1).