Север-северозапад

Неделната киновечер на Boyscout започва със Север-северозапад (North by Northwest) – трилърът на Alfred Hitchcock от 1959. Мнозина го смятат за първия сериозен шпионски филм, изобретил формулата за модерния филм с тайни агенти, по който тръгват  James Bond, Jack Ryan и Jason Bourne.

Север-северозапад разказва за объркана самоличност на Roger Thornhill (Cary Grant), безупречно облечен служител в рекламна агенция, който по погрешка е взет за шпионина George Kaplan и благодарение на това е преследван в цяла Америка от лошите агенти на мистериозна организация, която иска да се сдобие с микрофилм с държавни тайни. Преследванията във филма и особено това със самолета влизат в историята като едни от най-вълнуващите екшън моменти от холивудското кино в средата на ХХ век. Grant намира време за романс и с ледената русокоса мадама Eve Kendall (Eva Marie Saint), задължителен момент във всички филми на Hitchcock.

За да не издаваме повече от сценария, ще кажем само, че филмът съдържа истински майсторски обрати, многопластовият сценарий се развива през цялото време и не ни оставя да скучаем през двата часа времетраене. Повечето от героите не са тези, за които се представят. Оригиналната история и запомнящ се диалог събират за четвърти последен път Cary Grant и Alfred Hitchcock.

Сивият костюм на Cary Grant, който той носи почти през цялото време, си е направо отделен герой във филма, който е придобил иконичен статут. GQ го определят за най-добрия костюм във филмовата история и изключително влиятелен момент за мъжкия стил, който впоследствие е копиран от героя на Tom Cruise в Collateral и Ben Affleck в Paycheck. Писателят Todd McEwen се възбужда още повече и написва краткия разказ, който преразказва историята на филма от гледната точка на костюма. Не е ясно със сигурност кое е името зад костюма на Grant. Според Vanity Fair, това са шивачите на английската Savile Row марка Norton & Sons, докато The Independent твърдят, че става въпрос за американците от Quintino. Началните кадри на Север-северозапад биха накарали всеки фен на костюмите и атмосферата на Mad Men да си води бележки.

БНТ 1 пак владеят неделя вечер с предпоследния епизод от втория сезон на Под прикритие и втората част от Милениум: Момичето с татуирания дракон. Нова телевизия се опитва да се намеси към 22:30 в Всички страхове, екранизация по едноименния роман на Tom Clancy.