Календарни момичета # 2

Ретро естетиката и култът към естествената и пищна красота никога не е бил по-силен, надяваме се да си остане така поне малко. Отбелязваме щастливите дни с две издания, които отдават почит на американската pin-up култура.

The Great American Pin-Up се появява за първи път преди петнадесет години, а новото издание на Taschen разказва историята на американската невинна еротика от първата половина на ХХ век. Pin-up моделите са присъствали неизменно присъствие от гаражите и ученическите шкафчета до фюзелажа на американските бойни самолети и дори ерата на политическата коректност и нови строги морални ценности не е успяла да ги накара да загубят от блясъка си.

Тази книга разказва за произхода и развитието на един изконен американски жанр чрез най-добрите му артисти и повече от 500 илюстрации. Автори са покойният Charles G. Martignette, галерист и автор на множество статии относно glamour и pin-up изкуството и Louis K. Meisel – собственик на една от най-старите галерии в нюйоркското Сохо и колекционер на pin-up изкуство.

Освен по книги, си падаме и по изискани календари с красиви жени, затова можем само да поздравим суинг диджеите The Smugglers Collective, рокенрол портала Rockabilly.bg и винтидж марката Vintage Sofia, които стоят зад първия български pin-up календар. Размерът е 31/40 см, а всеки месец e представен със снимка от Димитър Драгнев на красиви (и понякога татуирани) български момичета в pin-up стил. За разлика от достъпната книга на Taschen, количеството на календара е ограничено до 150 бройки.

Pin-up календарът ще бъде представен този петък по време на второто издание на Smugglers Swing Club в Mixtape 5. Можете да го намерите в online магазина на Rockabilly.bg и на сайта на Vintage Sofiа. Струва 15 лева.