Балкански синдром

След есенното нощно кино под звездите, Vivacom са решили да похарчат малко пари и за съвременно изкуство под формата на Vivacom Art Hall – величествена зала от 500 кв. метра на първия етаж в Телефонната палата в София, един от архитектурните паметници на България. От компанията обещават залата да работи дългосрочно и да представя събития, публични лекции и изложби на видео арт, дизайн, фотография и всякакви форми на съвременното изкуство. Ще следим отблизо дали селекцията на автори и събития е достатъчно добра, за да предизвика интерес в и без това скромната културна програма на града.

Съвсем тематично залата стартира с изложбата на Архитектурен център София Balkanology. Нова архитектура и градски феномени в Югоизточна Европа, част от програмата на тазгодишната Sofia Architecture Week. Тя представя работата на архитекти, урбанисти и активисти в контекста на динамичните процеси на промяна в градовете на Балканите след разпадането на социалистическите системи и по-точно с тяхното културно, социално и политическо влияние в балканските държави чрез инсталации, видео творби и примери от Белград, Букурещ, Котор, Пула, Прищина, София, Tирана и Загреб.

С други думи какво се случва като резултат от повсеместно нерегулирано и незаконно строителство, което променя чудовищно градските структури и създава нови форми на урбанизация. Можем да видим и малко познати, но изключителни постройки от времето на югославския социалистически модернизъм.

Изложбата Balkanology е отворена за посетители до 4 декември всеки ден от 11 до 19 часа. Vivacom Art Hall e в Телефонната палата на ул. Гурко 4.