Какво да правим в София през септември

© Константин Вълков

Връщате се за постоянно в София след ваканцията и искате по-кротка морска абстиненция с обичайната свръхдоза изкуство и (градска) култура? Или вече сте готови със съединяването на почивни дни и още екскурзии покрай предстоящите национални празници?

Вариант 2: браво, хайде, чуваме се! Вариант 1: септември е постоянни танци на пилон, малки изложби преди откриването на същинския галериен сезон, амбциозни градски фестивали с екологични и социални каузи, концерти на зрели и лъстиви групи с предимно чернобели снимки, техно партита с най-големите легенди, литературни маршрути, кабаретни спектакли, секси изроди и други.

Та, ето какво правим в София през септември:

ГРАДСКИ ФЕСТИВАЛИ

КАКВО: Реките на София. Съдейки по активните и атрактивни Instagram истории на организаторите от Колективът, четвъртото издание на фестивала с кауза ще бъде най-интересното, смислено, мащабно и визуално атрактивно в досегашната история на Реките на София. Тридневното преобразяване на Перловската река в Южен парк 2 ще се опита да социализира едно ново крайречно пространство с бистра река в естественото си корито. Освен да натъртва важността от екологично решение, опазване и облагородяване на градските реки, фестивалът обещава богата културна програма на няколко сцени, пригодени към естествения хабитат на Перловската с хора като етно група 4ЕТНО, Иван Шопов, The Science, уличните музиканти JamBure, Inside Joke Stand Up Comedy, a също и с късометражно кино в гората, циркови, научни и арт работилници, инсталации, йога, хендмейд базар и отборно състезание с въпроси за ботаника, екология, география и реки.
КОГА: 1-3 септември в коритото на Перловската река в Южен Парк 2 ( до Топлоцентрала) с вход свободен

КАКВО: КвАРТал Фестивал 2023: Силата на хората. Тазгодишният КвАРТал се ангажира да говори за силата на гражданското общество да промени средата. Осмото издание на фестивала продължава да облагородява стария еврейски квартал с акцент върху неговото архитектурно наследство, общности, пешеходни зони и локални търговци и производители. Историята около стара София, къщите от различни епохи и стария бохемски дух на района, докъдето е стигала улица Търговска, носи безусловен отпечатък в историята и времето. Там са живяли емблематични писатели, поети, журналисти, художници, а наоколо е гъмжало от занаятчийници. В днешно време районът продължава да се развива и да има своите български търговци, производители, ателиета и културни пространства, но все още не му достигат обществени пространства и пешеходни участъци, а и е трудно достъпен за различни групи хора. Именно заради това, освен че ще се изгубим отново из красотата на старите къщи и ще разберем за различните истории по малките улици, ще говорим за по-добра градска среда и ще посетим работилници, изложби и любими локации в района.
КОГА: 15-17 септември в карето между булевардите Дондуков, Мария Луиза, Сливница и Васил Левски с вход свободен

Огненият факир Krystian Minda

КАКВО: Bulgaria Tattoo Expo. Най-мащабното събитие за татуировки и алтернативна култура на Балканите събира над 150 участници в програма, която включва семинар за професионалисти, воден от талантливите татуисти Павел Калоянов (Epik) и Катерина Бояджиева, възможност за запознанство с различни представители на индустрията, изложение на машини за татуиране и консумативи, дрехи и аксесоари, пиърсинг студиа и други, а също и гнения спектакъл на Krystian Minda от Полша, фрийк шоуто на италианския тандем Jacob Angel и Monica Tomaino и пол денс шоуто на Вера Хитова.
КОГА: 16-17 септември в Зала 3 на НДК (пл. България 1) срещу 15/20/30 лева за билет от страницата на фестивала

МУЗИКАЛНИ ФЕСТИВАЛИ

Биляна Вучкова

КАКВО: Shared Space. Българо-германската артистка Биляна Вучкова и Гьоте-институт откриват тридневен фестивал, вдъхновен от експерименталните музикални форми. Програмата включва аудиовизуални инсталации, вечерни концерти, отворени разговори и импровизирани следобедни сесии в галерията на Топлоцентрала. Концепцията на събитието произлиза от така наречено пространство за съпреживяване на музика в реално време (Echtzeitmusik), възникнала преди две десетилетия в Берлин. Корените ѝ стигат до субкултурните контексти от 90-те, веднага след падането на Берлинската стена, когато се появяват и първите скуотове и ъндърграунд клубове. През годините берлинската музикална общност, свързана с въпросната сцена, развива голямо разнообразие от експериментални музикални форми. Те представят музика, изпълнявана на инструменти, създадени от самите артисти, както и нестандартно използване на познати инструменти, електро-акустична музика, траш-поп, пърформанс, саундарт и други. Артистите, участващи в тридневия софийски фестивал, ще се представят в различни конфигурации във всеки един от различните дни, събирайки се заедно на сцена за първи път.
КОГА: 5-7 септември в галерията на Топлоцентрала (ул. Емил Берсински 5) от 16:00 до 21:00 с вход свободен за част от събитията и 15/30 лева за 1/3 дни на място за концертите

Ploho

КАКВО: Wrong Fest. След сравнително кратка, но плодовита (уви, само за публиката) пловдивска авантюра, най-проклетият музикален фестивал у нас се завръща обратно в столицата с повече от двайсет алтернативни банди на пет различни сцени – открита пред НДК, Зала 6, Мixtape 5, Singles и Gaba. Тазгодишният Wrong Fest кани Chervensky, CLT DRP, Daliborovo Granje, Expectations, Forest Swords, Feedbacker, Goro, Kassis, Liza Morgenstern, Lucidvox, Matt Elliot, Niandraz, Nocktern, Ploho, Psycada, Shortparis, TДК, Toni Starešinič, The Guru Guru, Turbo Trans Turisti, Use Knife и Villagers Of Ioannina City.
КОГА: 14-17 септември в на открито пред НДК и в Зала 6, Singles, Mixtape 5 и Gaba срещу 25/30/40/50/60/80 лева за билет според дните/локациите

ЕЛЕКТРОННИ ПАРТИТА

Guy Contact

КАКВО: Isterika с Guy Contact, DJ Luv You и Аnnna. Следващите девет месеца Isterika се случват с постоянна резиденция в Dom, стартираща в средата на септември с Guy Contact, DJ Luv You и Annna (сърцето и душата на проекта) и обещания за енергична осемчасова 90-тарска еуфория.
КОГА: 15 септември в Dom (ул. Ангел Кънчев 1) след 23:00 срещу 15 лева за билет от EpayGo

КАКВО: Metropolis с Carl Cox, Bens Sims и Christopher Coe. Един от най-очарователните и мили диджеи на съвременната сцена продължава да засрамва младите си колеги със своята неуморима енергия като посланик на електронната култура, ветеран на есид хауса, шампион на танцувалното техно, собственик на лейбъл, крал на остров Ибиза и каквото още се сетите по негов адрес. Carl Cox е постигнал всичко преди всички и продължава да се забавлява, следвайки своята страст да пуска музика, да чупи мелодии и да се наслаждава на живота. Останалото го знаете – пионер на британската сцена, неумолим техник, домакин на Space в различните му инкарнации преди и след прекъсването, колекционер на автомобили и мотоциклети, с други думи – много наш човек.
КОГА: 21 септември в Асикс Арена (бивша Фестивална, ул. Манастирска 35) след 22:00 срещу 80/180 лва от EPAYGO

КАКВО: RSolar Sofia с Richie Hawtin, Adiel и Liubo Ursiny. Solar закрива лятото и посреща есента със своя добър приятел от Детройт Richie Hawtin – човекът зад Plastikman, Plus8, Minus, ENTER и PLAYdifferently, който не спира да води авангарда на световната техно сцена и концептуалния пърформанс с огромния си размах от света на съвременното изкуство и мода до този на технологичните иновации. Заедно с Richie в София бичат и италианката Adiel (резидент на римския Goa Club и гост на Circoloco, Berghain, Afterlife и Dekmantel) и българинът със словашки корени Liubo Ursiny (резидент на Yalta Club, киноман, кучкар и приятен човек като цяло).
КОГА: 30 септември в Арена София (бивша Армеец, бул. Асен Йорданов 1) след 23:00 срещу 70/110 лева от Eventim

КОНЦЕРТИ

КАКВО: She Wants Revenge. Американското пост-пънк/дарк уейв дуо от Калифорния върви с репутацията на една от най-тъмните и същевременно еротични (каквото и да означава това – бел.ред.), съвременни банди. She Wants Revenge е синоним на разбити мечти, нежно докосване и късни сутрини. Огромната популярност на групата се дължи на брилятните текстове, описващи самота, безсилие и похот, както и на невероятно подходящия за темите инструментал. Съвсем очевидно е, че единствената банда, способна да ги подгрява в София, е The Black Swells.
КОГА: 3 септември в Mixtape 5 (подлез Галерия на НДК под кръстовището на бул. България и бул. Черни Връх) от 19:00 срещу 40 лева от EPAYGO

Гена, Григовор и Жлъч по време на снимките на последния си видеоклип © Любослав Бачев

КАКВО: Жлъч/ Григовор/ Гена. Свещената троица на So Called Crew се стяга за Възкресение и Втори живот – новият албум на Жлъч, Григовор и Гена, които не са спирали да бачкат, но и да натискат за стил като сто процента независими и отделно от всички. Но винаги заедно с вярната си публика, а този път и в компанията на алтернативната група ТДК.
КОГА: 9 септември в Маймунарника (алеята над Колодрум Сердика в Борисовата градина) след 18:30 срещу 35 лева (билет+диск) от Articket

© Георги Ачов

КАКВО: Ian F. Svenonius as Escape-ism. Музикант, писател-есеист, бунтар-антикапиталист, минималистичен рокендрол пророк, госпъл-камикадзе, режисьор-авангардист, философ-визионер, ценител на истинските неща и глас на радикалния елит в ерата на електричеството, с чието име свързваме цяла една епоха в американската музика и музиката въобще (The Make-Up, The Naion Of Ulysses, Chain and The Gang, XYZ, Weird War и Escape-Ism – Ian F. Svenonious спазва обещанието си от миналата Коледа да се върне за още един френетичен гиг с шармантния си костюм, дръм машина и електрическа китара, за да разкаже още истории за тъмните времена, в които живеем.
КОГА: 20 септември в Singles (бул. България 1, НДК, вход А4) от 21:00 срещу 25 лева от EPAYGO

КАКВО: She Past Away. Името на DerCircle като организатор на концерт обикновено означава среща с енигматичен представител на новата тъмна вълна и неговия характерен 80-тарски звук. She Past Away комбинират пост-пънк китари с минималистични текстове на турски език, засягащи любимия ни изблик на сантиментално безпокойство през нихилистичното възприятие на света. Дебютът на групата в София e преди шест години, а предстоящият концерт в столицата е възможност да се запознаем с песните от Disko Anksiyete (2019) – последният засега от общо четири дългосвирещи албума в дискографията. Групата издава и Part Time Punks – концертна версия на участието им в едноименното радиошоу в Лос Анджелис, а също и Х – албум с ремикси на техни парчета от артисти като Clan of Xymox, Lebanon Hanover, Front 242 и Boy Harsher. Дуото на Volkan Caner (вокал, китара) и Doruk Ozturkcan (клавири и ефекти) е базирано в Атина и Барселона, издава за от Fabrika Records в Европа и Metropolis Records в САЩ и въобще е много приятно за гледане на живо.
КОГА: 29 септември в Sofia Live Club (пл. България 1, подлеза под НДК) от 20:30 срещу 35 лева от EPAYGO

© Nico Neefs

КАКВО: Нощ и ден. След Брюксел и Париж, пианистката Мария Мартинова представя своя музикално-поетичен спектакъл в София със специалното участие на Владимир Михайлов. Изпълнявайки емблематични творби на френския импресионизъм и символизъм, тандемът води публиката на едно загадъчно и енигматично пилигримство към дълбините на човешката душа. Първата колаборация между двамата артисти е темпераментно пътешествие с музиката на Claude Debussy, Maurice Ravel и съвременния композитор Gregori Zanon, а също и с поезията на Paul Verlaine, Charles Baudelaire и Aloysius Bertrand. Спектакълът е и официалното представяне на най-новия албум на Мария Nuit et Jour пред софийска публика.
КОГА: 30 септември в Зала България (ул. Аксаков 1) от 19:30 срещу 30/35/45/55/60 лева от Eventim

ИЗЛОЖБИ

КАКВО: Re-Space. По думите на кураторката Зоя Петрова-Докова, самостоятелната изложба на утвърдения художник и галерист Росица Гецова е блестящо свидетелство за сложното взаимодействие между психика и реалност заради превеждането на посетителите през преразгледани пространства. Изтъкана от нишките на спомени, емоции и подсъзнателни блуждаения, Re-Space се развива в няколко траектории, всяка от които е въплъщение на последователното изследване на многостранните измерения на космоса от страна на художничката. Първата ни превежда през останки от минали творби на Гецова, преосмислени и преработени от нова гледна точка. Втората посока работи с лични кадри, третирани в хармонична симфония от дигитални отпечатъци и превърнати в обекти. В сърцето на лабиринтните творения на изложбата излизат наяве деликатни паралели, които ни канят да съзерцаваме дълбоките взаимовръзки, управляващи нашия свят. Re-Space е откровение и хореография на невидимите сили, които оформят нашата реалност.
КЪДЕ: Галерия +359 (Водната кула в Лозенец, ул. Галичица 13А) до 23 септември с вход свободен

Софийски кръстословици © Сибила Керелезова

КАКВО: THE SOFIANER II. Какво прави София такава, каквато е? 127 български художници и илюстратори отговарят остроумно на въпроса чрез забавни, проницателни и искрени визуални истории, запечатващи духа на столицата. За втора поредна година Credo Bonum и Мулти Култи колектив представят The Sofianer – пожелателно мислене как биха изглеждали кориците на The New Yorker, ако изданието излизаше в България и се наричаше Софиняецът. Всички селектирани победители са част от лимитирано книжно издание и изложба в центъра на града.
КЪДЕ: На открито в градинката Кристал (бул. Г.С. Раковски и бул. Цар Освободител) от 11 до 24 септември

КАКВО: Ех, този цирк! Регионалният исторически музей открива изложба, която се върти около някогашното здание на Софийския държавен цирк – иновативното сграда на архитектите Ерослав Станков и Костадинка Станкова-Мутафова. Сградата на площад Солни пазар съществува около 20 години, преди да изгори в голям пожар на 25 септември 1983. От времето на нейното идейно създаване са запазени и изложени авторски скици и чертежи. Те са допълнени с фотографии от различни периоди, заедно с автентични плакати от представленията на цирка и програми за цялостната му дейност. Наред с мултимедийно и видео съдържание, един от акцентите в изложбата е специално направен макет на зданието.
КЪДЕ: Регионален исторически музей – София (пл. Бански 1) от 12 септември до 1 октомври срещу 6 лева за билет на входа

© Константин Вълков

КАКВО: Родени свободни. Опитваш, падаш, изправяш се, опитваш пак. Сприятеляваш се с болката. Усмихваш се. Сприятелил си се и с тялото си. Сега знаеш повече за себе си. Това ти дава увереност да продължиш, да рискуваш и да достигнеш ниво, за което само си мечтал. Вече гледаш на себе си и на света около теб с други очи. Никога не се надсмиваш над дилетантските опити на другите и с лекота споделяш познанията си. Това се нарича благородство. В скейтбординга и малките могат да са големи. Всеки един, отделил се в полет за секунди от земята, е преодолял страховете си и знае какво е да разчиташ само на себе си. Последната фотографска изложба на Константин Вълков е урок по документална социална фотография -визуален разказ за уличната култура на скейт-парковете в Кейптаун, Барселона, Манчестър, Бургас, София и Царево. Включените кадри са срещи с практикуващи този спорт от различни поколения, случили се в социални среди, които са воювали за признаването си от обществото – от криминален контингент до олимпийски надежди и от хулигански появявания със скейтбордове на публични места до тренировки на специално изградени скейт-паркове.
КЪДЕ: Квадрат 500 (пл. Св. Александър Невски, ул. 19-ти Февруари 1)  до 29 октомври срещу 2/5/10 лева за вход

ЛИТЕРАТУРА

© Филипина

КАКВО: Алея на книгата. Нищо ново и неясно – разходка между 58-те шатри на 144 издателства с десетки заглавия на добри цени, с които да загрееем преди панаира на книгата в края на годината и да се включим в съпътсващата културна програма с литературни срещи.
КОГА: 4-10 септември в пешеходната зона на бул. Витоша и в парка пред НДК от 10:00 до 19:00 с вход свободен

© Яна Лозева

КАКВО: ПОМНЯ ТОЗИ ЧОВЕК. Литературният маршрут в памет на Марин Бодаков включва възстановяване на унищожената през 2018 пейка във формата на буквата Ш (част от проекта Скритите букви, съпроводено от четене и разговор за поезията на покойния поет, литературен критик, журналист и преподавател, както и за неговата журналистическа, редакторска и преподавателска работа. И тъй като няма един разказ за Бодаков, на различните спирки от този маршрут разказвачи ще бъдат и различни хора като Геновева Димитрова, Веселина Вълканова, пАлберт Бенбасат, Панайот Стефанов, Надежда Радулова, Георги Арнаудов, Яна Букова и други. Поезията на Марин ще се чува из парка, а различните гласове, които ще я четат ще бъдат записани и качени онлайн, така че в бъдеще всеки, който седне на пейката ще може, освен да прочете, и да чуе неговата поезия.
КОГА: 16 септември пред Народен театър Иван Вазов (ул. Дякон Игнатий 5) в 16:30 и в Парк Военна академия Г.С. Раковски (бул. Евлоги Георгиев 82) от 18:30 без предварително записване и със свободен достъп.

КАБАРЕТНИ И ТЕАТРАЛНИ СПЕКТАКЛИ

КАКВО: Писмото. С над 2000 представления в 43 държави, доста награди от световни фестивали и силни думи от международната преса, моноспектакълът на датския артист с италиански корени Paolo Nani е не само блестяща класика и световен хит (Edinburgh Fringe Festival), а същинска малка енциклопедия на комедията с брилянтни превъплъщения на един от най-великите клоуни в света (Scottish Daily Mail). С автентично чувство за хумор, колоритна игра, семпла сценография в куфар, но без думи и никакви специални ефекти, за осемдесет минути Nani превръща една обикновена ситуация в шест филма, три театрални постановки, цирково шоу и още пет абсурдно комични изненади.
КОГА: 8 септември на Sofia Summer Fest (Южен парк 2 зад САМСИ) от 20:15 срещу 35 лева от Eventim

© Юлиян Христов

КАКВО: Boom Cabaret. След няколко години опипване на почвата и представления на различни сцени, Boom Cabaret се нанася на столичната улица Леге с амбициите да развие първия кабаре клуб в България. Освен с постоянна програма с тематични събития (омразното на всички псевдопатриоти и националисти драг кабаре, класическа бурлеска и т.н. ), симпатичният екип открива клубния сезон с актрисата Албена Колева като водещ на голямо тържество с емблематични сцени от златната епоха на мюзикъла, акробатични номера от Пол денс България, танцови хореографии (Климент Тодоров, Михаил Георгиев, Васил-Светослав Славков, Ян Василев), нови комедийни и бурлеска изпълнения (Теди Гууд, Лариса Койнова – Мис Фокси, Синди Рокетхарт) и драг шоу от кралиците Енигма и Малина. Кабаретна дива на откриващите две дати е Волена Апостолова. Съдейки по промоционалното видео, всички са се постарали да ни забавляват добре.
КОГА: 15/16 септември в Boom Cabaret Club (ул. Леге 8) от 20:300 срещу 40 лева за билет от Bilet.bg