Токио, хотелски истории

Родената в Монреал Nathalie Daoust завършва фотография в Cegep du Vieux-Montreal, заминава за Ню Йорк и без да си губи времето започва работа по New York Hotel Story, първата си фотографска книга. Престоят й в Япония от 2001 до 2003 година също е оползотворен светкавично – документира червените фенери на Токио. Не е трудно да се досетим, че Daoust се вълнува предимно от женската сексуалност и половите стереотипи, които изследва старателно през последните десет години.

Изложбата Tokyo Hotel Story ни подтиква да сменим професията си. За да я реализира, Daoust прекарва няколко месеца в Alpha In (един от най-големите хотели за любов в Токио), за да снима работещите жени, обградени от специализирано оборудване и облечени в костюми според ролята. Чували сме за отношението на японците към сексуалните игри, порнографията, и платената любов, но сега имаме възможност и да надникнем в сексуален и доста перверзен свят, в който няма ясно разграничение на ролите между половете.

Желанието на Nathalie  Daoust e да разбере какви са тези хотели за любов в Япония и кои са жените, които работят в тях. Чувала съм много митове за тези модерни места, построени за бягство от реалността и ежедневието. Най-голямо впечатление ми направи хотелът Alpha In. Камерите са строго забранени, което ме подтикна още повече да искам да го фотографирам. Повечето жени, които снимах, бяха в доминиращи роли. Исках да покажа една различна гледна точка: доминиращите жени в конфликт с японската представа за женствеността,поставяща жените по-скоро в ролята на пасивни красавици.

Всички снимки са заснети на аналогов филм и са копирани ръчно в тъмната стая. Tokyo Hotel Story е серия от фотографии, която разкрива един мит от тъмните сенки на японската култура.

[nggallery id=111]

Tokyo Hotel Story e в /+/ Склада, ул. Г. Бенковски 11, ет. 3. Можете да разгледате изложбата до 8 юни всеки делничен ден от 12:00 до 19:00 и в събота от 11:00 до 16:00 часа.