Cherchez La Femme – Chelsea Wolfe

Жените с китари винаги са заемали специална част в сърцето на всеки меломан, затова се радваме всеки път когато открием сравнително неизвестна, талантлива и много мрачна дама, която записва филмова музика и предпочита да шепти/хрипти/извисява гласа си само когато е нужно (PJ Harvey, Zola Jesus, Bat For Lashes, Anna Calvi).

Спотаената и мрачна музика на момичето от Калифорния Chelsea Wolfe е наистина обречен фолк, който е имал вземане-даване с блек метъла, тежкия блус и минималистичната експериментална електроника. Макар и да композира от малка, Wolfe се престрашава да издаде дебютния си албум едва в края на 2010 след тримесечно турне с група пътуващи артисти, които свирят в катедрали, мазета и стари атомни електроцентрали.

[vimeo]http://vimeo.com/12674453[/vimeo]

Какво те накара да се занимаваш с музика? Предразположена съм естествено. Винаги изследвам и описвам света чрез в музиката. Вдъхновявам се от филмите и начинът, по който представят дадено разбиране за порядъка на нещата. Ingmar Bergman, Sofia Coppola, David Lynch, John Waters, Cory McAbee, Vincent Gallo. The Neverending Story бе първият филм, който ми повлия изключително много. Мисля, че го гледах последователно повече от десет пъти, когато ме беше налегнала носалгията по дома като ученичка.

Опиши стила си. Настроения и атмосфера в различна форма и размер. Моята представа за погребални маршове. Нещо средно между тъмен фолк, експериментален рок и минималистична електроника.

Предпочиташ да свириш на живо или да записваш? Честно казано предпочитам да съм в студиото. Обичам да свиря на живо, но съм много срамежлива. Изпитание е да се изправя пред публика, но съм благодарна винаги когато концертът е много добър и усещам енергията на хората (психеделични изпълнения без наркотиците, според собственото й определение – бел.ред.) Според мен слушателят може да има много по-лична връзка с артиста ако слуша записа някъде сам за себе си. Знаете как можете да чуете някоя песен и да не усетите нищо, но ако я слушате някой друг ден, същата тази песен се превръща в красиво откровение. Именно тогава имате връзка с артиста.

Какво ти предстои? Нов мини албум, който ще бъде издаден на плоча скоро, работа по нови песни за следващия ми албум Russian Karaoke и концерти в Канада, Съединените щати и Европа през юли и август.

[vimeo]http://vimeo.com/7958658[/vimeo]

Chelsea Wolfe ще има концерти в Швеция, Норвегия и Франция през следващите месеци. Ἀποκάλυψις (Pendu Sound Recordings) излиза на 23 август. PENDU NYC е дом и за групата на бившата порно звезда Sasha Grey.