Колекцията на Carla Sozzani и портрети на Alice Springs в Берлин

Като бивш редактор на италианските издания на Elle и Vogue, Carla Sozzani има добра възможност да задоволява колекционерската си страст за съвременна чернобяла фотография от най-добрите имена в продължение на десетилетията. Сред близо хилядата кадри в нейната колекция се откроява не само експерименталната работа на Berenice Abbott и Duane Michals и актовата фотография на Francesca Woodman и Daido Moriyama, но и натюрмортите на Man Ray и William Klein и модата на дълъг списък с имена, които могат да бъдат открити по страниците на Vogue и останалите библии през последните пет-шест десетилетия.

Италианците се обръщат, 1954 © Архив на Mario De Biasi

Създателката на концептуалния магазин 10 Corso Como излага своите придобивки в едноименната миланска галерия от 1990 насам, но обича да домакинства и на стотици изложби на имена като Annie Leibovitz, Paolo Roversi, David Bailey, David LaChapelle и Helmut Newton (Ritratti di donna през 1993, Impressions, Polaroids през 1996, Us and Them през 1999 и Yellow Press през 2003). Дългогодишната приятелска връзка между двамата продължава и след смъртта на немския фотограф с гостуване на огромната колекция на Sozzani в галерията на Helmut Newton Foundation.

A report to Skeptics, Suzy Parker за Harper’s Bazaar, Ню Йорк, 1952 © Lillian Bassman

След успешни гостувания в парижката галерия на Azzedine Alaïa и швейцарския музей за изящни изкуства Le Locle, огромната изложба Between Art & Fashion пристига за пръв път в Германия с повече от 200 фотографии от колекцията на Sozzani, подбрани тематично спрямо духа на галерията на Newton в немската столица. Някои от включените фотографи участват само с по един кадър, други с повече, но цялостната селекция е направена не с мисъл за изчерпателност и пълнота, а такава за автентичност. Списъкът на имена буквално е наръчник от типа кой кой е в съвременната фотография, но особено внимание заслужават колаборациите на Sozzani с Paolo Roversi, Sarah Moon, Bruce Weber и Newton.

Yves Saint Lauren, Париж, 1978/ Diana Vreeland, Париж, 1983 © Alice Springs

В стаята на June Newton пък са събрани още 30-ина портрета на артисти, фотографи и дизайнери като Yves Saint Laurent и Karl Lagerfeld, снимани от артистичния псевдоним на съпругата на Newton, Alice Springs.

Ralph Gibson, Париж, 1984/ Sonja Rykiel, 1980 © Alice Springs

Azzedine Alaïa, Париж, 1982/ Emanuel Ungaro, Париж, 1979 © Alice Springs

Изложбата Between Art & Fashion с фотографии от колекцията на Carla Sozzani и портретите на Alice Springs е в галерията на Helmut Newton Foundation в Берлин до 18 ноември.