Arabian Horse

Осмият албум на пионерите на исландската електронна музика GusGus се казва Arabian Horse и вече обещава да е един от любимите ни тази година. Идва близо 16 години след като GusGus се събират като своеобразен творчески тръст от актьори и музиканти, след множество промени в състава и експерименти с различни жанрове. Настоящият състав на групата в лицето на President Bongo, Biggi Veira, Daníel Ágúst Haraldsson и Urður Hákonardóttir поднася едновременно много класически и съвременен хаус албум, който е лесен за асимилиране, но разкрива сложност и дълбочина с всяко повторно слушане.

На пръв прочит изчистеният и минималистчен хаус на Arabian Horse изпъква с онази добре забравена епичност и мегаломания на деветдесетарската електронна музика. 90-те всъщност се усещат силно като влияние в албума, но за разлика от Hercules and Love Affair, които по-често ги реинтерпретират с бийтовете напред, GusGus поставят фокуса върху настроението и бавно създават наситеност и експанзивност, характерна по-скоро за дълбокия хаус и транс музиката. Синтовете целеустремено пълзят и се гърчат до пика си, докато вокалите по-скоро се реят, отколкото викат за танци.

Албумът впечатлява и с педантично внимание към детайлите – както в изграждането на гръбнака на песните (включително от фолклорни елементи в няколко случая), така и в миксирането им, което придава на музиката лека психеделичност и екзотичен привкус. Затова и се усеща най-добре със слушалки и на големи колони (в приличните за това часове). Като за начало препоръчваме откриващото, изцяло инструментално Selfoss, което звучи като нещо между Faithless и Chicane, но завършва с джем сешън на акордеон, и абсолютно непобедимото Over.

President Bongo от GusGus този месец ще пуска в София. Чакай повече инфо за партито.