Най-сексапилните мебели от Salone del Mobile в Милано

Иконите на Gucci Design Ancora © Alecio Ferrari

Стотици продуктови премиери, събития, инсталации, изложби, негронита и пешеходни обиколки на щандове и шоуруми: трябваха ни точно два месеца, за да се възстановим от последната седмица на дизайна в Милано и да отсеем акцентите от тазгодишното Salone del Mobile. И макар обхождането и запомнянето на всичко вълнуващо и интересно да е практически невъзможно, а пропуските – неизбежни, BOYSCOUT редакторите се връщат с приличен обзор на част от най-привлекателните дебюти от натоварената седмица на април.

Най-посетеното миланско изложение за обзавеждане в историята до момента (според официалните данни на организаторите) гъмжи от силен, предимно (финансово) недостъпен и привлекателен дизайн, стига да харесвате нови издания на (не)познати икони, модулни дивани за големи групи, умна игра на огледални повърхности, кожа и лак, щипка брутализъм, обичайния спартански минимализъм, въртящи се фотьойли (накъде без тях? – бел.ред.), кръгли маси за бистро или хол и сребристи лампиони.

Ето кои ДИВАНИКАНАПЕТАСТОЛОВЕМАСИ и други мебели и обзавеждане влизат в албума с пожелателни фаворити за дома и офиса през 2024:

© Luca Merli

ФОТЬОЙЛЪТ CORNARO НА CARLO SCARPA ЗА CASSINAот Verrsus (бул. Симеоновско шосе 120)Sofia Design District (бул. Симеоновско шосе 91) и Склада (ул. Цар Калоян 10)

След икони като стола Cabanon на Le Corbusier и библиотеката Nuage на Charlotte Perriand, Cassina продължава да пълни своята колекция Maestri с преиздадени легенди като Cornaro на Carlo Scarpa, кръстен на прочуто венецианско семейство от родния град на покойния италиански дизайнер. Привлекателният фотьойл хваща окото най-вече с контрастта между материали и структура, а именно вдъхновената от японския минимализъм геометрична дървена рамка (налична в мат или лак), сякаш пристягаща меките тапицирани седалка и гръб. Естетиката на оригинала е запазена, обновени са само пропорциите. Появилият се през 1973 фьотьойл първоначално е част от популярни модели, създадени от Scarpa за компанията Simon Gavina в края на 60-те и 70-те години. Част от тях вече са възкръсвали и във въпросната Maestri серия на Cassina през последните години.

КИЛИМЪТ BLUE TIT НА FAYE TOOGOOD ЗА CC-TAPIS

Името на последната колекция килими на Faye Toogood за френско-италианската марка CC-Tapis (крале на тактилно скултурните плетива в нетрадиционни цветове) е достатъчно красноречиво, за да подсказва директно за какво става въпрос. Rude е умна комбинация от занаятчийство и провокативни хрумки, реализирана в нестандартни форми с палави мотиви и ярки цветове ала живописните картини на Francis Bacon. Британската дизайнерка ги описва като килими, върху които да се търкаляш и да усещаш техните издутини. Очаквано, посягаме към синята гърда – стандартна като форма, първосигнална като послание, но достатъчно тактилна, ярка и голяма, за да хипнотизира ден след ден.

Петте предложения от колекцията Gucci Design Ancora, посветена на някои от най-важните икони на италианския дизайн © Alecio Ferrari

ДИВАНЪТ LE MURA НА MARIO BELLINI ЗА TACCHINI ОТ GUCCI DESIGN ANCORA

Творческият директор на Gucci продължава да капитализира кампанията Ancora със съпътстваща колекция от преобразени икони на италианското обзавеждане. В основата на Gucci Design Ancora е тъмночервеният нюанс Ancora Rosso, белязал първата колекция облекло на Sabato de Sarno за флорентинската модна къща. Селектираните от самия него пет емблеми от именити продуктови дизайнери на Ботуша са пресъздадени в Ancora кожа и лак: диванът Le Mura на миланския гений Mario Bellini за Tacchini от 1972; килимът Clessidra на Piero Portaluppi, пресъздаден от CC-Tapis (единстверният изцяло нов продукт в проектa); скринът Storet на Nanda Vigo от 1994, преиздаден от Acerbis през 2020; вазата Opachi на Tobia Scarpa за Venini от 1960 и лампата Parola на Gae Aulenti и Piero Castiglioni за FontanaArte от 1980. Кокураторът на проекта Michela Pelizzari твърди, че въпросните предмети не са обикновено упражение по брандинг и почит към стари икони, а създаване на нови такива. Дали това е така подлежи на дискусия, но въпросната петичка в Ancora Rosso изглежда просто зашеметяващо. Ексклузивността им е гарантирана: всяко от петте предложения в първата Ancora серия се произвежда по поръчка през сайта на Gucci в рамките на година, преди да бъде спряно от производство и засилено към архива.

МАСИТЕ FLARE НА ARTICOLO

Eдни от най-продуктивните дизайнери на осветителни тела в Мелбърн влизат в нова категория, провокирани от невъзможността на своя основател Nicci Kavals да намери компактно обзавеждане за дома си. Чисто новата домашна колекция на Articolo съчетава страстта към прецизната изработка с любовта към белгийската архитектура и италианския класицизъм в продукти като горните маси, направени от разположени едно върху друго осмоъгълни тела – малки минималистични капители в две различни височини, които приличат на излезли от сценографията на научофантастичен филм като Пришълецът. Освен на материалиалността в строгите геометрични форми, колекцията разчита и на богатата игра на цветове, текстури и светлосенки.

ФOTЬОЙЛЪТ PUFF-D НА МОROSO ЗА DIESEL LIVING, oт Gamma Design на ул. Парчевич 49А

Кой да предположи, че ще хвалим Diesel Living, но ей на – припадаме мигновенно върху страхотния фотьойл Puff-D с неговия нисък профил, обли форми и лъстиви надипляния за повече сексапил. Новото кресло на Moroso за италианския деним гигант има щедри пропорции, които хипнотизират всеки да потъне в меката възглавница от полиуретанова пяна. Diesel очевидно обича изключително плодовитата 70-арска ера в италианския продуктов дизайн или времето, в което Мario Bellini и Cini Boeri изскачат с най-популярните си модели. Цялостното усещане за Puff-D e приятна спонтанност, нетрадиционност и знойни чувства.

ПОМОШНИТЕ МАСИЧКИ LOKUM НА SABINE MARCELIS ЗА ACERBIS

Sabine Marcelis отдавна се е настанила удобно в залата на славата с полупрозрачна смола, а новите локуми не правят изключение. Кехлибарените помощни масички на нидерландската дизайнерка за Acerbis (самите те редовни участници в BOYSCOUT материалите за дизайн със стъклените си маси) си играят на височини, обеми и светлосенки с различни габарити на правогълните форми с обли ъгли и красиви кехлибарени и сиви нюанси. Целта: да освежат дори на-скучното пространство с топло взаимодействие между отблясъци и отражения.

© Federico Cedrone

ДИВАНЪТ PERRON PILLO НА WILLO PERRON ЗА KNOLL, от Studio Novo (ул. Панорама София 5)

Наследството на Кnoll e подсигурено, дори да не извадят нищо интересно занапред и да разчитат само на Баухаус класиките и топмоделите на Eero Saarinen, Marcel Breuer и Mies Van Der Rohe. За щастие, това не спира американската компания да инвестира в хора като базирания в Калифорния канадец Willo Perron – творческият директор зад сценографията на Fenty, Super Bowl шоуто на Rihanna, поп-ъп магазините на Skims и други проекти за артисти като Lady Gaga, Kanye West и Drake. Първият диван на Perron за Knoll е направен изцяло от свръхголеми възглавници, за да подсигури комфортна почивка – говорим за повече от дузина възглавници, способни да пворокират мигновен копнеж за спокойствие и дрямка. Меките флуидни форми заменят структурните силуети от каталога на Knoll за момент, но резултатът е повече от добър.

КРЕСЛОТО SHADOW НА GAETANO PESCE ЗА MERITALIA

Независимо дали ги смятате за по-похотливи или ненадейно културни, блясъкът на лакиращата боя или тактилна кожа в обзавеждането предизвика желание да го докосвате и да се уверите коя от двете посоки предпочитате. Meritalia представя икона (в зелено), която е едновременно небрежна, елегантна, доминантна и много секси: пълният с пяна трон Shadow на починалия съвсем наскоро през април титан и символ на изложението Gaetano Pesce, проектирал една от своите десетки емблеми през 2007.

© Schönbuch

БЮФЕТЪТ CANVAS НА CHRISTIAN HAAS ЗА SCHÖNBUCH

Слабостта на дизайнери и любители към хромирани и огледални повърхности от стъкло, метал или неръждаема стомана няма изгледи да изчезне. Защо? Най-вече заради силната способност да отразяват околните цветове и форми по дискретен или директен начин, оживявайки интериора и околните вещи по безподобен и уникален начин. Комбинацията между яркосиньо и огледално стъкло обаче е следващото ниво на ретрофутуризъм: дизайнерът Christian Haas създава страхотен бюфет за немския производител Schönbuch в различни габарити и конфигурации, но ние се спираме именно на варианта с огледални вратички заради написаното по-горе. 

МОДУЛНИЯТ ДИВАН INSULA НA PATRICIA URQUIOLA ЗА KETTALот Selamore Design (бул. Симеоновско шосе 120)

Последният масивен диван на Patricia Urquiola е вдъхновен от традиционните арабски седянки, в които се обсъждат новини, политика, но и се забавляват с приятели. Както се досещате, основната цел на тази нископрофилна модулна система с възможност за безброй комбинации и конфигурации е активното социализиране по всевъзможни поводи на открито и закрито, а горната снимка дава да се разбере, че е подходяща както за средни по големина пространства, така и за огромни имения или шоуруми. Комфортът е подсигурен от широкото седалище и кръглата облегалка, служеща за акцент в иначе хоризонталната планировка на Insula с перфектен баланс между пропорциите.

ЛАМПИОНЪТ FLAGPOLE НА FREDERIK FIALIN

Базираният в Берлин датски дизайнер Frederik Fialin представя своята интерпретация на лампата на Joseph Beuys от 1960, създадена като изследване на функционалната простота и упражнение по редукйция на всичко ненужно: 178-сантиметрова колона от неръждаема стомана, сенник и осветително тяло в едно, способно да се разглобява напълно и вкарващо доза минимализъм, а защо не и полиран индустриален брутализъм във всеки интериор.

© B&B Italia

МАСАТА ALLURE O’DOT НА MОNICA ARMANI ЗА B&B ITALIA, от Sofia Design District (бул. Симеоновско шосе 99Б)

Откривате скъпо бистро или търсите по-нетипична маса за ергенския апартамент? Monica Armani предлага своето решение за неформална трапезария с ниски столове под формата на Allure O’Dot – маса от нейната едноименна серия за &B Italia, предлагана в три основни конфигурации на стъклен (прозрачен или матиран) плот и конична лакирана основа от полиуретан. Най-добрата комбинация, разбира се, е горният свеж вариант с прозрачно стъкло и червена основа – вкус, елегантност, модерност и лека провокация в правилните пропорции.

© Poltrona Frau

КРЕСЛОТО SQUASH НА FAYE TOOGOOD ЗА POLTRONA FRAU, oт Helix Design (бул. Сливница 9-11)

Второто включване на Faye Toogood в настоящата селекция е светлосиня колаборация с Poltrona Frau, характеризираща се с пищни извивки, солидна основа и обгръщаща седалка. Италианската компания за обзавеждане оставя британката да е максимално експресивна и буквално да се загуби във фабриката, за да създаде нещо комфротно, меко, леко преувеличено и нагънато за повече характер, сякаш се ползва от години. Минали животи на нов глас.

© Claudia Zalla

МАСАТА MATCH НА MARTINELLI VENEZIA ЗА FENIX

Първо хапваме, после прави един-два гейма или обратно? За изложбата на Federica Sala, посветена на обекти с двойно предназначение, дуото Carolina Martinelli и Vittorio Venezia създава Match – лъскав и сексапилен като бръснач хибрид между пинг-понг маса и трапезария, чиято подвигната мрежа изглежда едновременно като дръпната нагоре покривка, разделителна линия и красив акцент в необикновено гладкия силует. Умишлено търсената двойнственост на целия проект е подчертана и от цветовото решение в два нюанса (Bianco Malé и Rosso Namib) за още по-засилена игра на динамични контрасти: функционалност/дисфункционалност, дружелюбие/съперничество и формалност/неформалност. Върви с хилки за тенис и други принадлежности, как иначе?

СТОЛЪТ LАUREN НА ANTONIO CITERIO ЗА FLEXFORMот Sofia Design District (бул. Симеоновско шосе 91) и Nido (бул. Черни Връх 120)

Освен като център на мебелното производство, ломбардският град Меда е извесен и като родното място на Flexform и известния дизайнер Antonio Citerio. Петдесетгодишното им сътрудничество до момента се е отчело със сериозни хитове като кожения диван Supermax, до една базирани на максимата за мигновено разпознаваемо и лесно за употреба обзавеждане за ежедневен живот. Сгъваемият стол Lauren е привидно традиционен, но и доста съвременен обект с добре премислени детайли: произведен от масивно ръчно-струговано и полирано дърво и проектирани по поръчка малки метални части за петите на крачетата и други връзки в конструкцията. Елегантните подлакътници, седалка и облегалка са направени от метал, облицован с тележка кожа, а редът с шевове на хикс върху гърба държи тапицерията и вкарва още повече характер. Citerio признава, че Lauren е интерпретация на емблематичен модел за двор, вкаран под покрива с луксозни материали, за да се превърне в любим компаньон на всички номади – лек сгъваем стол с вечен дизайн.

БЮРОТО RATIO НА PIERO LISSONI ЗА GLAS ITALIA

Не сме сигурни дали и вие като нас не бъркате Ratio с някакъв авангарден стол в първия момент. Компактното бюро на Piero Lisoni за Glas Italia има подобен измамен силует, но само за миг, преди да се разкрие като доста сериозен център на вниманието с фиксирани помежду си кутии от закалено опушено стъкло. Хоризонталният правоъгълник с нисък профил приютява дискретно дървено чекмедже за тънък лаптоп, документи и писалищни принадлежности. Геометричната конструкция на Ratio с цилиндричен крак в черен мат е такава, че да не позволява лесно прекатурване. Стъклените кутии могат да се използват и за други вещи (или каквото им отива).

МОДУЛНАТА СИСТЕМА ЗА СЪХРАНЕНИЕ ETNA НА MARTINELLI VENEZIA ЗА LITHEA

Библиотеката на дуото Martinelli Venezia за Lithea e eдновременно модулна система за съхранение с ефирен дизайн, която инкорпорира лесно и безпогрешно книги или добавени рафтове за различни предмети, елиминирайки излишните визуални натрупвания и буквално олекотявайки цялата конструкция от стомана. Почитта към района на Сицилия е засвидетелствана с вулканичен камък за лавиците.

© Salva López

СТОЛЪТ CАTIFA CARTA НА LIEVORE ALTHERR MOLINA ЗА ARPER, от Studio Novo (ул. Панорама София 5) 

Италианската компания Arper представя следващото стъпало в еволюцията на своя стол Catifa 53 от 2001, а именно Catifa Carta – първият продукт на компанията със сертификат за устойчиво производство. Корубата на стола от горната снимка е направена от Papershell – нов материал на шведски старт-ъп, получен (материала, не старт-ъпа – бел.ред.) като дериват на отпадъчната дървесина, малка революция и безпрецедентна иновация в производствения процес на Arper, минимизираща природния отпечатък. В края на жизнения си цикъл, въпросният материал може да бъде превърнат в биовъглен, задържащ въглеродния двуокис, отделен по време на предишните фази. Добрата новина е, че използването на иновативния материал не е ощетило сексапилната естетика по абсолютно никакъв начин.

©Andrea Ferrari 

ДИВАНЪТ SOLAR НА FAYE TOOGOOD ЗА TACCHINI, от Sofia Design District (бул. Симеоновско шосе 91)

Малко по-горе леехме дитирамби за дивана на Knoll с презумпция колко удобна би била подобна комбинация от големи възглавници. Но нека обърнем внимание и на третото включване на Faye Toogood в тазгодишната селекция – диванът Sоlar за властелините от Tacchini, който изневерява на името си с комбинация от софистициран и едновременно неформален дизайн извън нашата слънчева система. Спокойният манифест по съвременен стил в Cosmic колекцията на Toogood е купчина възглавници или дюшеци, разположени небрежно едни върху други, за да образуват фантастична лежанка – вероятно най-добрият меланж от скулптурни форми, небрежна елегантност, тактилност и релаксираща мекота, който сме виждали напоследък.

© Vincenzo Caccia

ПОХОДНОТО ЛЕГЛО BRANDO НА GIUSEPPE AREZZI ЗА CAMPEGGI, oт No8 на ул. Цар Иван Шишман 8

Младият, но много опитен дизайнер Giuseppe Arezzi подхожда към първата си колаборация с Campeggi с очите на сценограф на Wes Anderson. Brando e стилна интерпретация на сгъваемо походно легло-акордеон от ясеново дърво и текстил – компактно, мултифункционално и хитро допълнение към обзавеждането, което може да приютява неочаквани гости (столпейка с дебела облегалка) или приятел за приспиване (разгънато напълно, за да се рпевърне в удобно походно легло).

ВЪРТЯЩОТО СЕ КРЕСЛО F506 НА GEOFFREY D. HARCOURT ЗА ARTIFORT

Миланско изложение за обзавеждане без поне едно читаво въртящо се кресло е като село без начално училище – няма откъде да започнеш. Вдъхновеният от модернистката естетика F506 е хармония от плавни извивки и елегантни линии – ергономичен, но и безкрайно стилен силует, който трансформира всяко пространство в оазис на софистицирания стил или в злодейска щабквартира. Artifort преоткрива своята 80-тарска икона със съвсем леки модификации в основата от стомана и не пропуска да изтъкне нейното място в наследството на знаменития дизайнер Geoffrey D. Harcourt, създал много Artifoirt емблеми през 60-те, 70-те и 80-те години на ХХ век с една и съща овална коруба. Правилната пропорция между носталгия и съвременен дух? Баш.

Още стотици продукти от Salone del Mobile 2024 – в официалната страница на изложението и удобно разпределени по категории ето тук.