Ark-Shelter е готов дом за спокоен градски и извънградски живот

Into The Wild е още един от победителите на тазгодишните награди Red Dot, който изкарва устойчивия начин на живот на преден план, както е редно във всяка една развита държава.

Минималистичната колиба в Словакия е малък ваканционен дом, създаден за презареждане извън града и стимулиране на креативността с пряк достъп до живописната природа наоколо. Тенденцията за минималистичен интериор в микро апартаменти продължава и в Ark-Shelter – напълно готов модулен дом, който може да бъде сглобен и разглобен за по-малко от ден, без да вреди на терена по какъвто и да било начин.

Малкият и напълно обзаведен жилищен контейнер е направен на ръка от дърво и сертифицирани екологични материали за по-дълъг живот, но печели най-вече с любовта към естествената светлина и петте огромни панорамни прозорци, които не осигуряват дискретност, а тотално сливане с околния пейзаж.

Идеята за Ark-Shelter се ражда в главите на белгийските архитекти Martin Mikovčák и Michiel De Backer, които се питат как ще живеем в бъдещето. Отговорът ги кара да скочат смело в набиращия скорост пазар на готови изискани фургони, които могат да се впишат идеално на собствен терен до езеро, дълбоко в гората, на полето или в планината, а дори и върху собствения ви градски покрив.

Освен въпросната мини хижа в Словакия, архитектурното студио на De Backer и Mikovčák вече е реализирало половин дузина проекти за лични модулни жилища, детски градини, плаващи ресторанти, шоуруми и други такива специфични местообитания.

Освен да го местите, може и да разширявате Ark-Shleter-а според променящите се нужди или изисквания. Върви и с решения за използване на дъждовна вода и соларни панели за електроенергия. Подобно скандинавско очарование и липса на пердета не е особено типично за балканските страни, но кой знае – може и да узреем за идеята да живеем семпло без вреда, а само с връзка с околната среда.

Ark-Shelter е онлайн тук.