Бруталният Valiant: най-мускулестият Aston Martin досега

12-цилиндров V-образен преден двигател, ръчна скоростна кутия и напомпана каросерия с брутално изсечен силует: запознайте се с Valiant, най-екстремният уличен модел на Aston Martin. Леко стряскащото, но вълнуващо завръщане към най-мускулестите състезателни автомобили на английската компания произлиза от лимитирания и абсолютно налудничав Valour, представен преди година за 110-ия рожден ден на Aston Martin.

За разлика от 110-те обещани Valour-а обаче, Valiant е още по-ексклузивен – предвидени са точно 38 автомобила за производство, повечето от които са вече капарирани от богати колекционери. Valiant се отличава от драматичните, но плавни черти на останалите състезателни супер и хиперколи на Aston Martin по изсечените черти на каросерията и драматично злата предница, която препарира с комбинация от остри ъгли и въглеродна сплав.

© Aston Martin

Макар реално да е легален за шофиране по обществените пътища, Aston Martin го описва като пистова машина и своеобразна еволюция на частна поръчка от Fernando Alonso. Пилотът на Аston Martin Aramco във Формула 1 натиска инженерите от поръчковия отдел Q за силно модифициран и напомпан Valour в стила на 70-тарските мускулести машини, но добавяйки функционални и дизайн детайли от съвременните състезателни автомобили.

© Aston Martin

В допълнение към масивния заден спойлер и сериозните предни и задни сплитери (с четворен ауспух), Valiant всъщност е замислен като аналогов спортен автомобил. Мощният двигател (745 коня) е комбиниран с шестстепенна ръчна скоростна кутия, създадена като механичен киборг от видими връзки и оставена да доминира видимо в сърцето на автомобила.

© Aston Martin

Съдейки по снимките, шасито на Valiant е създадено най-вече с мисъл за състезателна динамика и максимална скорост и пъргавост на писта – ниският му профил го залепва за платното, а общото тегло на Valiant е редуцирано чрез употреба на многобройни компоненти от въглеродна сплав отвътре и отвън – цялата каросерия и интериор, включително огромно количество компоненти от магнезий (21-инчови джанти) и титан, а дори и 3D принтирани компоненти като задната подрамка.

© Aston Martin

Както вече споменахме, малко късметлии ще се наслаждават или шофират редовно Aston Martin Valiant. Останалите можем да я видим премиерно на Фестивала на скоростта в Гудууд между 11 и 14 юли, когато ще я завърти самият Alonso.

Повече за Aston Martin Valiant има тук. Цените започват от 2 милиона паунда нагоре. Първите доставки се очакват през последното тримесечие на 2024.