СЕЛЕКЦИЯ: Металното кресло Skålboda на IKEA

Семплият редакционен вкус за интериорен дизайн и секси канапета обикновено залита към меки класики с лъстиви форми от хора като Mario Bellini и Michel Ducaroy (Тоgо! Тоgо! Тоgо!). Страстта към брутализма и индустриалната атмосфера обаче ни води моментално към тръбната мебел на Баухаус иконата Marcel Breuer (Wassily и Cesca).

Горната фиксация към тръби с хромирано покритие се отразява и на разходките в миланското Salone, където се оглеждаме предимно за мрежести столове и кресла с обещания за ултимативен комфорт дори и без възглавница. Лошата новина е, че момчетата от Coffee Syndicate отбиват с недомлъвки многократно предложените трицифрени суми, срещу които да се сдобием с един от обръгналите стоманени столове от втория етаж на тяхната иначе чудна кафетерия.

Съвсем неочаквано Ikea спасява положението с последното предложение от колекцията Nytillverkad, която рециклира смело емблематични продукти на скандинавската компания от края на 70-те и началото на 80-те години. Сещате се, онзи период след невероятното цунами на скандинавския модернизъм от 50-те и 60-те (влиятелната ера на Finn Juhl, Hans Wegner and Arne Jacobsen), който помним предимно с убийството на шведския премиер Olof Palme и дебютния сингъл (и албум) на a-ha.

Skålboda напомня именно за онова време на виталност, оптимизъм и нерядко радикален колорит, като вкарва наситено ярки цветове и креативност в чистите форми на скандинавския дизайн. Това удивително удобното кресло от стомана се появява за пръв път през 1983 под името Järpen и следва идеята на своя дизайнер Niels Gammelgaard да заимства технология от производството на детски колички с метал на рулони.

Четиресет години по-късно дизайнът е модернизиран незабележимо, за да отговаря на съвременните стандарти материали и производство, като същевременно не се отклонява много от духа на своята епоха. Въпреки че е изработено основно от стомана, креслото Skålboda се справя добре с комфорта дори и без възглавница, а новата генерация пристига в два основни цвята – оранжево и черно, уви, но не и сив хром.

Рамката за седалката, облегалката и краката са произведени от полиестерно прахово боядисана стомана, а единствената (полиамидна) пластмаса в модела е използвана за незабележимите стабилизиращи стопери на основата. Можете да го приемате за икона на скандинавския модернизъм или поне за една от иконите на IKEA. Връзва се много добре и с бар количка (помощна масичка) на същия дизайнер, която се сгъва до плоскост за по-лесно пренасяне.

Креслото Skålboda струва 139 лева (оранжево/черно) в магазините на ИКЕА и онлайн тук. Повече за колекцията Nytillverkad има тук.