Любен Зидаров минава за кратко през Артмарк

© Любен Зидаров

Пропуснали сте голямата ретроспектива на Любен Зидаров в СБХ преди два месеца? След като успява да привлече няколкостотин души в Европейската нощ на музеите миналия уикенд, аукционната къща Артмарк решава да удължи своята изложба в чест на 100-годишнината от рождението на българския илюстратор с десетина дни.

Експозицията включва над 50 живописни, акварелни творби и илюстрации на Зидаров от частни колекции – селектирани така, че да разкрият разнообразните интереси на автора, както и да обогатят познанията ни за неговия специфичен хумор с прекрасни плажни нудисти и други истории.

© Любен Зидаров

Биографията на Зидаров е добре известна. Един от най-популярните и коментирани художници в българското изкуство е сред най-разпознаваемите илюстратори у нас, познат като един от основоположниците на рисувания комикс в България и автор на илюстрациите за класически произведения като Приказки на Шехерезада, Андерсенови приказки, Принцът и просякът, Островът на съкровищата, Чичо Томовата колиба и Том Сойер, както и творби на Karl May, Jules Verne, Пейо Яворов и Николай Райнов. 

© Любен Зидаров

Кои са Артмарк? Нидерландско-румънска aукционна къща, която работи на пазара за изкуство в северната ни съседка от шестнайсет години, преди да реши да пробие у нас през декември, предлагайки селекция на произведения от частни колекции, създадени от известни български художници – от класиците Ярослав Вешин и Иван Мърквичка до най-важните имена от първата половина на ХХ век като Владимир Димитров – Майстора, модернистите Давид Перец и Жорж Папазов, както и съвременници като Генко Генков, Димитър Казаков – Нерон и други.

© Любен Зидаров

Софийската галерия на Артмарк е разположена в проектирания през 1914 от архитект Никола Лазаров някогашен дом на д-р Стефан Ватев – първият български професор по педиатрия, антрополог, събирач на фолклор и редовен член (академик) на БАН от 1898. Така и така ще се разходите за Любен Зидаров, може да ги разпитате подробно и за историята на къщата, как се става колекционер и кога е следващия им търг.

© Любен Зидаров
© Любен Зидаров

Любен Зидаров е в галерията на аукционна къща Артмарк (ул. Кузман Шапкарев 1) до 29 май между 10:00 и 19:00 (понеделник-петък) и между 10:00 и 17:00 (събота) с вход свободен.