Алина Манова създава любов със собствена умна козметика

Lady of The Flowers: Алина Манова, Маре, Париж, 2023 © Георги Андинов

Алина Манова помни добре първата си целувка, но не споделя нищо друго, освен че е била насън. И двамата сме съгласни, че сънищата са голяма работа, но за нездравия интерес към подобни интимни откровения си е виновна само тя. Причината: гримьорът, разкрасил Tara Thaller и стотици други известни (A$AP Rocky) и неизвестни хора, фотосесии, реклами, видеоклипове и какво ли още не има нова любовна авантюра.

Говорим за онези увлечения и пресни влюбвания, които всеки ден ѝ напомнят за онова хлъц в стомаха. За щастие, нейният дългогодишен партньор във всичко и осъзнат избор Георги Андинов няма за какво да се притеснява (все още), освен за кръста. Сега Алина Манова мести кашони, наглася мраморни плотове, ниже пердета за френските прозорци в малко триетажно студио близо до Дондуков и разказва с усмивка за първите два продукта на Lovaline – нейната собствена марка за умна козметика, базирана на страхотни съставки, изключителни формули, качество, а не количество и творческо себеизразяване. Искам да създам портфолио от продукти, които са съществени, но носят безкрайни възможности за интерпретация.

© Георги Андинов

Както личи по заигравката с името на Алина и вечния шлагер на Christophe, основното вдъхновение зад Lovaline е любовта във всички ѝ форми и чувството да обичаш човек, изкуство, работа или самия себе си. Пазя истории за любов от пръв поглед, за прерастнала от приятелство, за любов, заради която рискуваш и оставяш всичко подредено, за приятелство, което устоява на време и пространство. Lovaline празнува любовта към индивидуалността, към корена, към нови култури, към свободата да си креативен, да си повече от едно нещо – да си какъвто искаш.

Колкото до самия асортимент, досегашната практика на Алина като гримьор я е научила на първо място да има основа, върху която да стъпи. Или, казано на комерсиален език, ключови продукти, с които бързо и лесно да озариш лицето си. Балсамът е бялата тениска, която всички жени трябва да имат. Можеш да я ползваш за спорт, но можеш да я стилизираш под сако и да си супер елегантен. За Алина това е продукт, който позволява трансформация постоянно – от лека хидратацията за устните, до глазиран и сочен финиш заедно с любимо червило, след което потупваш малко по скулите за онзи сексапилен блясък на кожата.

Деси Савова изпуска балсама Lip Lover Balm след първа целувка © Георги Андинов

Въпросният балсам Lip Lover Balm (38 лева) е произведен с качествени съставки от млад екип в малка френска лаборатория. Тествах пигментите на място и знаех точно колко процента от кой нюанс искам да има във формулата на цвета First Kiss, така че да се усеща само лек намек за червено, преведено на език, който всички разбират – тоест балсамът да е носим от всеки, без значение от цвят на кожа, форма на устни и други.

Деси Савова флиртува с четката The Precision Multi Brush на Lovaline © Георги Андинов

Четката The Precision Multi Brush (56 лева) пък е произведена в Италия от фабрика с дългогодишни традиции. Алина държи да е мултифункционална, защо иска да се разпише върху практичен, но елегантен инструмент с алуминиева капачка, който да се настани чисто в дамска чанта и да може да освежава грима по всяко време и на всяко място.

Вместо да стартира с по-широка линия от (половин) дузина продукти, Алина се шегува, че първите две предложения на Lovaline ѝ отнемат двайсет години (колкото живее в София), а и двамата с Георги нямат гръб, нито инвеститор – разработването на продуктите, идентичността и всичко останало се финансира с лични средства и спестяванията на двамата от работата респективно като гримьор и фотограф.

Разбира се, световните примери за основани от гримьори марки като Lisa Еlrdrige, Pat McGrath Labs и Isamaya не са един и два, а голяма част от изброените са и в личния работен куфар на Алина (от онези тежките с колелца, които мъкне постоянно със себе си). Lovaline със сигурност не е и първият основан от жена козметичен бранд в страната, но със сигурност е пионер за марка, създадена от гримьор в България.

Чами Нгуен хипнотизира с четката The Precision Multi Brush на Lovaline © Георги Андинов

Самата Алина се гордее с колеги/приятели/конкуренти/клиенти в близки категории като Orpheus и NL Beauty и се надява нейната марка да се радва на устойчиво развитие. Архетипът на бранда е различен. Аз съм гримьор и знам колко много и хубави продукти има в момента. Живеем в световното по грим, но никой не може да ме задължи да ползвам само един бранд, затова и аз искам да демонстрирам колко комбинативни са нашите продукти с всички останали, които харесвам.

За Алина умната красота е в способността да оцениш чуждата и свободата да изразиш своята, да заложиш на себе си и да имаш добра цедка за шума и тенденциите наоколо. Трябва да си добре информиран и да познаваш силните си черти, за да се фокусираш върху тях с правилния подбор на малко, но качествени мултифункционални продукти.

Макар настоящата идентичност и комуникация на марката да се въртят основно около нея, гримьорката мечтае Lovaline да я надрастне, превръщайки се в световен бранд с традиции и мисия, за който да се гордее, че е роден у нас. Пожелавам си да бъде наследство, което да предам нататък. Колкото до първото черчено червило, разбираме, че се готви в далечна земя с много история в козметичната индустрия.

Залагаме десетачка на Южна Корея, след което посягаме смело към комплекта с първите два продукта на Lovaline (84 лева) и слушаме как пресипналият глас на Aлина задава интимни въпроси в монтаж с музите Деси Савова, Чами Нгуен и Maria Fernanda Suarez, морската музика на Peyotoff и Ния Петрова и видеографията на Тихомира Крумова.

© Георги Андинов

Lovaline е само онлайн тук.