Играта на Tara Thaller е истинско откритие

„Искам интересни героини, които ме предизвикват.“ – Tara Thaller е с оувърсайз блейзър Shаedde от Blackout, боди Saint Laurent от ALL U Re, панталон Helmut Lang и обувки Jil Sander от Koncept 7 © Георги Андинов за Boyscout

Tara Thaller е много уморена. 20-годишната хърватска актриса е на финала на промо тура след излизането на Успех – първият хърватски сериал на HBO Европа, режисиран от oскаровия лауреат Данис Танович. Запознали сме се предната вечер на снимките за Boyscout, докато тактува усмихната на Chet Faker и Johnny Cash и слуша внимателно фотографа, за да приключи като дяволски добър професионалист за по-малко от час.

Още преди да почнат работа по Успех преди година, Танович я предупреждава, че сериалът ще я промени и я чака малко сън. Месец след световната премиера, Thaller е сама в стъклената конферентна зала на HBO България и споделя откровено за напрежението от повишените очаквания, с които трябва да се справя. Причината за това е ясна още от епизод 1 – за по-малко от час на екран, героинята на Thaller е пребита два пъти, насилена и заключена чисто гола в мазето на своя приятел, преди да стане свидетел на неговото убийство и да пресече живота си с трима непознати в тегава конспирация, засягаща всички слоеве на съвременно хърватско общество. Впечатляващо не само заради смелото представяне на брутални сцени с насилие и тормоз, а и заради наистина внушителния актьорски диапазон на момиче, което прави първата си голяма роля още на 20.      

Tara Thaller е с боди Saint Laurent от ALL U Re, панталон Helmut Lang от Koncept 7 и мрежест чорапогащник от H&M © Георги Андинов за Boyscout

Дъщеря на учителка по биология и музикант, Thaller се интересува от актьорско майсторство още от малка, но не го приема за нещо повече от детска мечта. Започнах да свиря на пиано и се записах в хор, с който бяхме в Канада, Щатите и Русия. Една от учителките й обаче я насочва към драматичната трупа на Загребския младежки театър. Продължавах да се интересувам от пеене, но не харесвах липсата на свобода в местната сцена и това, че трябва да правиш не музиката, която обичаш, а тази, която продава. Тара печели няколко дребни и незабележими роли, но преломният момент е една младежка постановка на мюзикъла Коса. Тогава реших, че ще се занимавам само и единствено с актьорско майсторство. Не си представях да правя нищо друго.

Привидната липса на страх от провал и спокойствието да бъде нещастна с това, което обича да прави, отколкото с онова, което ненавижда, подтиква Thaller да кандидатства в Загребската академия за драматично изкуство. Не я приемат, няма план Б и си намира работа в McDonald’s, за да изчака следващата приемна година. За щастие, скоро след това получава съобщение от преподавателката си по драма, която е изпратила снимки на Thaller и други свои студенти на кастинг директора на Успех, без да издава за какво става въпрос. Две седмици по-късно ме поканиха на прослушване в Загреб. Не отидох, бях на работа, а и ме беше страх. В същото време, екипът на сериала не успява да хареса друга актриса за ролята на Blanka в Сърбия и Босна. Друг кастинг агент ме покани на второ прослушване, без да подозира, че не съм отишла на първото. Имах почивен ден и си казах добре!

Tara Thaller е с оувърсайз блейзър Shaedde от Blackout, боди Saint Laurent от ALL U Re и панталон Helmut Lang от Koncept 7 © Георги Андинов за Boyscout

Когато се запознава с Танович, босненският режисьор я кара да прочете своите реплики на глас у дома и да се върне на другия ден, за да променят онези, които не звучат естествено. Веднага след това каза да забравя Таra, милия поглед, страха и всичко останало, защото Blanka е смела и малко луда. Поговорихме за нейната мотивация, препрочетох сценария, за да разбера връзката й с останалите герои и емоциите, които трябва да пресъздам.

Често пъти на прага на първата значима роля в голяма продукция, мнозина млади актриси прибягват до знакови роли като отправна точка. Гледах филми като Луди години с Angelina Jolie, но нито един не ми се стори подходящ, затова реших да разчитам изцяло на своята интуиция. Най-важното за Thaller е ясната идея, че трябва да изиграе 18-годишно силно момиче с агресивен баща и приятел, което губи майка си в много важна възраст и има огромен проблем с доверието. Чувства се сякаш целият свят е против нея. Научили са я да вярва, че не е достойна за любов. Именно затова се държи по такъв начин – това е нейният защитен механизъм, дори когато се опитват да й помогнат.

Tara Thaller е с черна рокля Helmut Lang от Koncept 7 © Георги Андинов за Boyscout

След като разбира мотивацията на Blanka, на Thaller й отнема още две седмици, за да свикне с псуването на своята героиня и снимачната площадка. Двете с Blanka сме много различни и се страхувах да не разочаровам Данис – все пак е голяма работа и сериозен авторитет. Уважавам мнението му и самия него. Знам, че имам талант и не всичко е късмет, но минавам през такива фази на съмнение, особено когато съм под напрежение. Увереността на Thaller обаче идва от ясното съзнание, че умее да работи здраво и може да постигне нещо хубаво с правилния режисьор и екип. Умея да слушам съвети, ок съм да ме насочват. Данис не ти казва какво точно да правиш, а разчита на съвместна работа и не спира, докато не получи това, което иска от теб.

Едно от първите изисквания на босненския режисьор към Thaller e да ходи по-бавно, защото камерата няма да може да мe хване и ще им изляза доста скъпа като актриса. Blanka е много енергична и направо се втурвах, а екипът ме молеше всеки път да пълзя, дори когато ме преследват по стълбите. Беше забавно. Разговорът се връща отново към въртележката в пилотния епизод, в който Thaller се справя по забележителен начин с целия спектър от емоции и голи сцени. Бях много стресирана преди сцената, в която Victor ми разкъсва дрехите и почти ме изнасилва. Мазето беше пълно с хора и попитах асистент режисьора дали трябва да бъдат там. Каза, че всеки, който трябва да бъде там, е там. Помислих си О, Господи!, но Данис дойде с едно Всички вън, за да останат само най-необходимите от екипа. Отне ни три дубъла. Пищях, съпротивлявах се, но мислех като Blanka и въобще не ми е минавало през ум, че Tara е гола в този момент. В началото на втори епизод, докато Blanka се оправя пред огледалото и се насилва да се усмихне, Thaller мисли за майка си. Знаеш как като дете плачеш за мама когато си тъжен? В тази сцена мислех за нея. Което е готино по свой начин, защото Blanka е изгубила своята.

Таra Thaller е с черно мъжко сако Drago&Rado, колан Yohji Yamamoto от ALL U Re, боди Evis и мрежест чорапогащник от H&M © Георги Андинов за Boyscout

Забележителното превъплъщение на Thaller е емоционалният център на целия сериал. Публиката я приема като многопластова личност, а не само като проблемно момиче, защото персонажът на Blanka разполага с достатъчно екранно време, за да се развие до нещо повече. За някои е истинска героиня, други ги дразни, което е и атестат за добре свършена работа. Често ме питат какво бих посъветвала момичета, които приличат на Blanka. Не съм правилният човек, защото нямам техния живот, просто играя роля.

А какво би казала на самата Blanka? Няма значение, защото няма да ме послуша. Само ще си изгубим времето. Най-трудното за хора като нея е да приемат, че заслужават всичко – наистина трудна задача, когато се отнасят с теб по подобен лош начин.

Можете ли да бъдете приятелки в истинския живот? Зависи кога. Трябва да се грижа за себе си и не искам да съм заобиколена от саморазрушителни хора. Не бих оставила приятел заради подобни пороци, но и не искам да се асоциирам с неща, които не приемам.

Основното очарование на Thaller като актриса се дължи не само на лекотата, с която влиза в Успех, но и на деликатната комбинация от положително излъчване, свръхсила и крехка ранимост. Или машина и любов, както я наричат в софийския офис на HBO. Именно този характер й позволява да говори свободно не само за своята героиня, но и за своята лична мотивация да се занимава с подобна професия. Хората винаги си мислят, че го правиш заради славата или нещо подобно. За мен това е място, на което мога да бъда себе си и да се чувствам свободна да правя всичко.

Но споменаваш и страха няколко пъти… Растем с много страхове, които ни блокират. Губим вяра в себе си, което не е рационално, а признак на дълбока емоционалност. А когато правиш нещо прилично и всеки ти обяснява колко е хубаво, ти се стоварва много напрежение на главата и трябва да бъдеш по-рационален. Затова си представям най-лошия възможен сценарий, проигравам го за да се справя с него и да не изпитвам страх.

„Обичам чувството да пееш, танцуваш и играеш едновременно като в Коса.“ – Таra Thaller е с гащеризон Evis Style © Георги Андинов за Boyscout

За какво мечтае и от какво се страхува твоето поколение? Аз съм малко песимист. Някой ден ще има апокалипсис. Няма да е нещо екстравагантно, просто ще разрушим планетата и ще умрем. Не се страхувам, а го очаквам. Какво друго ти остава с хора, които не уважават нито животните, нито планетата, нито себе си и себеподобните? Именно това ужасно отношение ще ни унищожи, сигурна съм. Има някакъв прогрес последните години, но винаги ще има мнозинство от тесногръди хора, които не приемат различните. Въпреки че съм вегетарианка и атеист, съм си сравнително нормална и не ме тормозят, но какво да кажем за хората с различна сексуална ориентация и онези, които не се вписват в нормите?

Нещо позитивно? Е, да. Обичам си семейството и съм много благодарна. Имам пет братя и сестри от браковете на моите родители. Сестра ми на 7 и брат ми на 11 са изгледали целия сериал – имат либерален баща все пак. Сестричката иска да става актриса заради мен, а братчето харесва Blanka, мрази Victor и е много щастлив, че го убиват още в първа серия. Имам още един брат на 18, който е малко по-консервативен и не харесва голите сцени, но иначе се гордее.

Tara Thaller е с парка Inès & Maréchal от Plus Zero © Георги Андинов за Boyscout

Говорейки за кариерата си след Blanka, Thaller признава, че не иска да играе една и съща роля занапред и да влезе в клишето за силната малтретирана жена, която намира начин да се справи. Не ме разбирай погрешно, искам да играя силни жени, без да изпадам в определен стереотип. Искам интересни героини, които ме предизвикват. И някой мюзикъл. Обичам чувството да пееш, танцуваш и играеш едновременно като в Коса. Допреди време мислех, че не мога да танцувам заради подигравки от детските години, които ме накараха да намразя танца много сериозно и да не танцувам. Но съм наясно, че ми трябва за работата, особено ако ме вземат за някой мюзикъл. Ходя на частни уроци и се оказва, че ми се отдава. Беше като някакво огромно просветление, което ме избави от страха.

Успех е в HBO GO.

Мода: Продукция от Светослав Петров, фотография от Георги Андинов, артистична дирекция и стайлинг от Николай Пачев, грим от Алина Манова и коса от Стоян Кунев.

Адреси на магазините: ALL U Re е на ул. Съборна 9. Blackout е на бул. Патриарх Евтимий 45. Drago&Rado е на ул. Алабин 54. Еvis Style е на ул. Съборна 7. H&M е на бул. Витоша 6 и в търговските центрове. Koncept 7 е на ул. Цар Калоян 7. Plus Zero е на ул. Позитано 1.