Венецианско биенале е обсебено от гърди във всичките им форми

Marcel Duchamp, Молитва за докосване, 1947 © Частна колекция, Лондон

От векове женските гърди хипнотизират обществото и всевъзможни художници и артисти от старите майстори и Marcel Duchamp до Allen Jones и Cindy Sherman. Обикновено тази фиксация се изрaзява в различни жанрове като живопис, фотография, скулптура и видео, а основната им цел (поне на читавите) е не да обективират, а по-скоро да изследват сексуалността, майчинството, нравите, расата, класата и идентичността по задълбочен начин.

Дори и изкарани извън всякакъв контекст, женските гърди винаги са нещо прекрасно, семпло и неимоверно красиво. И макар заглавието-примамка на този материал да е леко преувеличено, зад него се крие съвсем реална изложба от тазгодишното биенале във Венеция. Груповата експозиция Breasts се пита защо и как общо трийсетина познати или млади артисти са фиксирани върху женските гърди във всичките им форми.

Masami Teraoka, Гърда на Холивуд Хилс, 1970 © Catherine Clark Gallery, Сан Франциско

Кураторката Carolina Pasti тълкува тяхната сложна, противоречива, цензурирана и славна история в изкуството и културата през вековете през работата на предимно следвоенни и съвременни артисти със специфичен подход към теми като феминизма, рака на гърдата, кърменето, идеалите за красота, сексизма и социалните промени през годините. Така, Pasti се опитва едновременно да синтезира най-важното от тяхната иконография и да повиши осведомеността за рака на гърдата.

Louise Bourgeois, Сдържаното дете, 2005 © Частна колекция, Италия

Подредена в пет зали, изложбата прави преглед на гърдите през изкуството на хора като Salvador Dalí, Anna Weyant, Chloe Wise и Lakin Ogunbanwo, започвайки от старите майстори (включително Кърмещата мадона, вдъхновила артисти като Cindy Sherman, Teniqua Clementine Crawford и Sherrie Levine и продължавайки с творби на Marcel Duchamp и Claude Lalanne. 

Cindy Sherman, Неозаглавено 205, 1989 © Cindy Sherman

Основната идея зад подредбата е творбите да са в диалог помежду си и със самите зрители (както класическата Мадона с малденеца и творбата на Cindy Sherman). BOYSCOUT фаворитите сa в третата залам поредставяща едновременно сюрреалистичния и много естествен поглед към темата на фотографите Irving Penn и Rober Mapplethorpe.

Robert Mapplethorpe, Лиса Мари (Гърди), 1987 © Mapplethorpe Foundation, Ню Йорк

Четвъртата зала пък събира артисти, които деконструират гърдите: като Louise Bourgeois и нейното чувство за хумор или пък Allen Jones и неговите манекени. Петата зала е за филма на Laure Prouvost Four For See Beauties. Входът към цялата експозиция е през тематичен и потапящ тунел на Studio Buchanan.

Franz von Stuck, Грехът, преди 1906 © Музей Вила Щук (дарение Ziersch), снимка на Nikolaus Steglich

Какво се случва у нас? Чакаме някой куратор да се вдъхнови от идеята и да събере примери от българското изкуство и колекции в страната и чужбина (има материал, виждали сме) за подобна експозиция с благоторителна цел и повод. Дотогава се наслаждаваме на греха на Franz von Stuck в Квадрат 500 и разглеждаме останалите творби в Breasts от разстояние:

Allen Jones, Cover Story, 2021 © Allen Jones/Galleria d’Arte Maggiore
Paa Joe x Charlotte Colbert, Столче с гърди, 2023 © Колекцията на Philip и Charlotte Colbert, Лондон
Charlotte Colbert, Мастектомия Mameria, 2019 © Popcorn Group LTD
Bernardino del Signoraccio, Madonna dell’ Umiltà, около 1460-1540 © Flavio Gianassi/FG Fine Arts LTD
Teniqua Crawford, Фрагмент от хоризонта, 2024 © Todd White
Lakin Ogunbanwo, Неозаглавено (две момичета), 2013 © Whatiftheworld
Anna Weyant, Гръден кош, 2020 © Частна колекция някъде в Европа
Laura Panno, Азбука на тялото (синя керамика), 1990 © Laura Panno
Christopher Bucklow, Тетрарх (Claudia-Schiffer), 2010 © Christopher Bucklow
Giorgio de Chirico, Гола жена, 1930 © Частна колекция, Торино

Breasts е във венецианското Palazzo Franchetti до 24 ноември. Повече информация за изложбата има тук.