20 идеи за по-секси интериор от Cachè Atelier

Look me in the eyes, sister: Цветомир Павлов и Мила Иванова, основатели на Cachè Atelier © Яна Лозева

Освен да се гледат съсредоточено в очите, Цветомир Павлов и Мила Иванова обичат да създават интериори за офиси и домове, в които да пожелаеш да работиш или да се нанесеш моментално и най-вече да се чувстваш на място. Основателите на Cachè Atelier са от онези архитекти, които обичат черно и се интересуват от кучета, разходки в планината и всичко, което може да ги вдъхнови – музика (персонални плейлисти в Spotify), литература, графичен и продуктов дизайн.

Фокус за основаното преди повече от десетилетие архитектурно студио са предизвикателните проекти за подобряване на средата на едро или дребно – от големи и функционални офис пространства, които не натоварват, а оставят поле за изява на хората, до по-малките и лични такива, които остават в сърцата на своите собственици. Цветомир и Мила следят тенденциите, но не ги следват. Всяко пространство и всеки човек в него има свои нужди, които могат да се открият в това, което е актуално днес или е било актуално преди петдесет години. И двамата вярват, че функционалността и подбраната и ненатрапчива естетика помагат на хората да чувстват принадлежност към едно пространство и да се свързват с неговите ценности.

Очевидно Cachè Atelier се справя повече от добре, след като има над 150 реализирани проекта за работна, публична и жилищна среда в цял свят, а също и локално и международно признание с престижни награди за съвременна архитектура и публикации в най-значимите специализирани издания. Последно ги засекохме на Dibla Design Awards 2023, където продължиха традицията да печелят награди (най-добър интериорен проект за къщата SPV House, най-добра изложбена площ за шоурума на Домко и голямата награда за дизайнер на годината). И докато BOYSCOUT офисът е някъде далеч в бъдещето, Мила и Цветомир селектират безсмъртни мебели, предмети и аксесоари за по-привлекателна естетика и качествен живот у дома:

01. СТОЛ 03 НА VINCENT VAN DUYSEN ЗА ZARA HOME, 1399 лева от Zara Home в Paradise Center на бул. Черни връх 100

Комбинацията на черно дърво и черна кожа e класика, която отива на всяко пространство. Столът на белгийския архитект за домашната дивизия на испанската бърза марка комуникира със своята ясна геометрична форма и откровени детайли. Единственото сигурно е, че колкото повече остарява, толкова повече красота ще носи в себе си. 

02. ДИВАН MIAMI SOFT НА PAOLA NAVONE ЗА BAXTER, цена при запитване от Verrsus на бул. Симеоновско шосе 120

Най-важната черта от характера на един диван е да бъде удобен. Miami Soft на италианската марка Baxter e мека прегръдка, която не искаш да напускаш. Регулируемата дълбочина със семпло решение за навиване на възглавниците на гърба позволява да се настаниш удобно в неделя сутрин с кафе в ръка или да се излегнеш отново пред Самотен мъж на Tom Ford с любимия човек в четвъртък вечер.

03. ЗАКАЧАЛКА HANG IT ALL (1953) НА CHARLES И RAY EAMES OT VITRA, 598 лева от The Project на бул. Симеоновско шосе 120E

Закачалката на легендарното семейство и индустриални дизайнери Charles и Ray Eames е един от онези предмети, които внасят едва доловимо налудничаво намигване във всяко пространство. Вариантът изцяло в черно (black ash по каталог – бел.ред.) успокоява налудничавостта. Но тя все още е там. 

04. ДОМАШНА ДЪРВЕНА ПТИЦА НА CHARLES И RAY EAMES ОТ VITRA, 458 лева от The Project на бул. Симеоновско шосе 120E

Вероятно най-известното пиле в света на продуктовия дизайн – този кос на на прочутото дуо Charles и Ray Eames е едновременно елегантен и гледащ (налудничаво) мистериозно.

05. СИСТЕМА ЗА СЪХРАНЕНИЕ (1949) НА NISSE И KAJSA STRINNING ЗА STRING, от 200 лева според конфигурацията

Супер гъвкава, супер функционална, супер лека. Супер решение, ако човек има нужда от четириметрова библиотека, която да стои ненатрапчиво и ефирно във всяко пространство. Противоположност на секциите от соца. Скандинавска работа.

06. КУХНЯ V1 НА VIPP, цена при запитване според конфигурацията в сайта на производителя

Черна метална кухня с дебел иноксов плот. Краката я правят не само визуално по-лека от стандарното решение, но и в пъти по-хигиенична заради лесното почистване отдолу. Датската независима и фамилна компания Vipp стартира като производител на метални кошчета за здравни заведения преди повече от деведесет години, което само може да говори за перфектните детайли и здравината на нейните продукти.

07. МАСА MINGLE НА FERM LIVING, 1630/1898 лева според размера от Склада на ул. 6 септември 55А

Ефирността на тънката основа и скосеният плот са точно това, което търсим в трапезарната маса за всяко пространство.

08. ЧАША ЗА ЕСПРЕСО BASE МАТ НА STUDIO PIET BOON ЗА SERAX, 15 лева от Ambitio Home на ул. Славянска 7

Бяла семпла чаша за черно късо еспресо. Обожаваме порцеланови чаши за кафе без дръжки. И без излишни детайли.

09. ВГРАДЕНИ КВАДРАТНИ ПРОЖЕКТОРИ SHAIBA QR НА DEKKO, 303 лева от бул. Драган Цанков 12-16

Защото свети добре. И изглежда добре. И е произведен в Казичене. Но покриващ всички EU стандарти. А ние обичаме продукти на световно ниво, произведени в Казичене.

10. ВЪЛНЕНО ОДЕЯЛО МИЛАНО, 89 лева от българската марка Odeala

Защото е 100% вълна, но не боцка. Освен това е ефирно и меко като облак през май и топло като спомен за зимните вечери.

11. ФОТЬОЙЛ (FAUTEUIL DE SАLON ОТ 1939) НА JEAN PROUVÉ ОТ VITRA, от 5680 лева в The Project на бул. Симеоновско шосе 120E

Макар и създаден още през 1939, този емблематичен фотьойл на френския архитект и дизайнер Jean Prouvé се вписва безпроблемно и до днес във всяко пространство по красноречив начин. Метална основа, подлакътници от масив, безкрайно удобство.

12. ВЪЗГЛАВНИЦА ЗА ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ ОТ ZARA HOME, 189 лева от Zara Home в Paradise Center на бул. Черни връх 100

Защото всеки дом заслужава поне едно куче. А всяко куче заслужава тази възглавница.

13. ГРАМОФОН CHROMA 400 RIAA НА ELIPSON, 1180 лева от Аудио Арте на пл. Велчова завера 1

Този компактен грамофон намира лесно мястото си във всяко пространство. Откровен дизайн, защото, откровено казано, (американската джаз певица – бел.ред.) Melody Gardot заслужава да бъде слушана на винил.

14. ВЪЛНЕН КИЛИМ ОТ H&M HOME, 560 лева от H&M Home в Paradise Center на бул. Черни връх 100

Килимите са вторият най-добър начин за постигане на уют в дома. Особено ако са от вълна, в светъл пастелен тон, почиващи върху масивен светъл паркет.

15. ЛЕНЕНИ ЗАВЕСИ ОТ SAUTHS, 154 лева

Ако трябва да посочим един символ на уюта в дома, то това са завесите. Предпочитаме ги от лен. В естествен цвят. Заради ефирността, заради текстурата, заради лекото chick усещане, което носят, когато слънцето преминава през тях в неделя.

16. СПАЛНЯ OVIDIO НА VINCENT VAN DUYSEN ЗА MOLTENI&C, цена при запитване от Verrsus на бул. Симеоновско шосе 120

Обичаме тази спалня заради баланса между огромната тапицирана табла и семплата форма на самото легло. Детайлът е деликатен, но безкомпромисен, а текстурата на тапицерията – класическа.

17. ЛЕНЕНИ ЧАРШАФИ ОТ ZARA HOME, 159-379 лева от Zara Home в Paradise Center на бул. Черни връх 100

Няма по-добра текстура от лена за зимните и летни вечери, в които човек да поеме към света на сънищата. В естественото му бяло.

18. СТРЕЛИЦИЯ NIKOLAI GRAND, 360 лева от Airplants.bg

Ако трябва да заложим на един елемент за декорация във всяко пространство, със сигурност бихме избрали цветята. А ако трябва да се спрем само на едно, стрелицията би била първия ни избор.

19. МЕТАЛНА СТРАНИЧНА МАСА НА RONAN И ERWAN BOUROULLEC ЗА VITRA OT 2004, 1098 лева от The Project на бул. Симеоновско шосе 120E

Семплата форма на тези масички за кафе е идеална за основната им задача – да играят поддържаща роля във всеки интериор. Групирайте ги за пред дивана или ги дръжте поотделно из различни кътове. А това, че са направени изцяло от метал, ни кара да не се притесняваме за кръгчета от чашата ни за кафе върху плота.

20. ОСВЕТИТЕЛНО ТЯЛО HERACLEUM III НА MARCEL WANDERS ЗА MOOOI, 5393 лева от Elegant Living на бул. Васил Левски 15-17

Детайлите са толкова финни, а светлината толкова ненатрапчива, че се стопяваме от нежност всеки път като погледнем към него.

Cachè Atelier е тук и в Instagram. Може да го намерите и в Spotify. Публикацията излиза с подкрепата на Cachè Atelier.