Илюстрираната от Salvador Dalí Алиса излиза на български

Мария Попова синтезира отлично тази добре позната история: през 1865 викториански математик на име Charles Dodgson публикува приказка, която ще се превърне във вероятно най-известната детска книжка, многолик попкултурен символ и безсмъртен извор на мъдрост и философски проникновения. Малко повече от век по-късно прозорлив редактор на издателството Random House яхва вълната на ширещия се сюрреализъм и поръчва на неговия крал Salvador Dalí да илюстрира лимитирано издание на шедьовъра на Lewis Carroll както той си знае.  

Така де, сещате ли се за по-подходящ човек за тази задача от безграничния и широкоспектърен ексцентричен гений, създал шедьоври на живописта, илюстрирани готварски книги и логото на Chupa Chups? Dalí приема ентусиазирано, създава точно дванайсет хелигравюри за Алиса в страната на чудесата (по една за всяка глава от книгата) в спешен порядък и подписва фронтисписа. Очаквано, 2700-те копия от късия тираж се разпродават за нула време, превръщайки се в колекционерска рядкост с огромна стойност на вторичния пазар.

Илюстрацията към главата Заешката дупка © Лист

За щастие, вълнуващата среща между Dalí и Carroll си остава митичен артефакт само за малко повече от петдесет години, преди да се появи отново в достъпно издание за простосмъртни от Princeton University Press по повод 150-тата годишнина на оригинала. Добрата нова за читателите у нас е, че 55 години по-късно, това сензационно издание на ДАлиса (както го нарича художничката и илюстратор Капка Кънева) излиза за пръв път в България.

След като преговаря интензивно близо три години, издателство Лист получава правата за репродукциите и решава да не разочарова феновете и почитателите на Carroll и Dalí с твърди корици и специално поръчана за родното издание хартия, която да го доближи максимално до оригиналната книга.

Илюстрацията към главата Царицата и нейното игрище © Лист

А тя самата е чудесен образователен подарък за малки, средни и големи, защото всяка от дузината илюстрации на испанеца съдържа образи и послания от най-известните му творби. Така например, за Алиса Dalí използва изображението от Пейзаж с момиче, скачащо на въже, символизиращ спомена за щастливо детство, а емблематичният часовник от Постоянството на паметта се разтича на чаеното парти при Лудия шапкар.

Художественото оформление на българското издание е дело на Милена Вълнарова, a играта с посочването на референциите от оригиналните творби на Dalí и тълкуването им в контекста на фантастичния свят на Carroll e истински вълнуващо падане в заешката дупка.

Илюстрацията към главата Една необикновена закуска © Лист

Алиса в страната на чудесата (твърди корици, 144 страници, 12 хелиографии на Salvador Dalí, превод на Лазар Голдман, Лист) на Lewis Carroll струва 39 лева онлайн и в книжарниците.