Еротика

Февруари е достатъчно къс месец, за да изоставим за кратко хубавата порнография и да разпуснем с нещо малко по-смирено. Основната тема в изложбата Еротични форми в изкуството на 20-ти и 21-ви век може да се отгатне лесно – еротиката в творчеството на големи имена като Пабло Пикасо, Марк Шагал, Салвадор Дали, Анри Матис, Анди Уорхол, Робърт Индиана, Павел Койчев, Греди Асса и други. Гениалният художник и жесток женкар Пабло Пикасо е представен с офорти и литографии от различни серии, Марк Шагал – също. Препоръчваме да обърнете внимание и на текстилното пано Love на Робърт Индиана.

Най-хубавото е, че за първи път можем да се запознаем с работата на един съвременен и утвърден на Запад български художник – Хубен Черкелов, познат в САЩ като Houben R.T и като Хубен от 90-тарския надпис със спрей в София Хубен, Косьо, Тушев. Понастояшем е концептуален артист, който експериментира с техническите средства в живописта. Дискретното внушение и недоизказаност на повечето творби в изложбата позволяват на въображението ни да се развихри достатъчно добре.

Изложбата Еротични форми в изкуството на 20-ти и 21-ви век може да бъде разгледана до 24 март в Музейна галерия за модерно изкуство – София, Оборище 10. Повече информация има в тук.