The Muse: Десислава Тодорова

2011 © Явор Иванов

Явор Иванов снима от 13-годишен и очевидно е намерил своята муза в лицето на Десислава Тодорова – младо момиче със запомнящ се дрескод и сериозни заемки от културата на 80-те години, което документира стила си и нещата от живота в Transcendent Beauty. The Muse е непретенциозен фотографски проект, който представя различния подход на Иванов към характера и излъчването на Десислава в продължение на няколко години.

Какво трябва да знаем за теб? Снимам от ранните си тинейджърски години, но едва преди две-три започнах да се занимавам по-сериозно с портретна фотография. Обичам естествената светлина и удоволствието от изчакването. Магията се крие в борбата с природата – да намериш своят миг на съвършенство сред хилядите неподходящи.

Откога се познавате с Десислава и кога започна The Muse? От детската градина, но след нея не поддържахме връзка за определен период от време. Засякох я случайно през 2011 в квартала и директно казах, че няма друг избор освен да снимаме.

2011 © Явор Иванов

Какво откриваш в нея, които не си намирал в други момичета? Вдъхновението! Освен физическите качества, които всеки човек с поне малко вкус би забелязал, Деси успява да предаде емоция, без да се насилва. Всичко е естествено и непринудено. Тя го прави, защото така мисли, защото така ѝ харесва.

2011 © Явор Иванов

Снимате ли с конкретна идея или импровизирате? Избягваме да се повтаряме, затова винаги снимаме на различни места. Обикаляме около и в София. По време на снимките всичко преминава в разговори за идеи или нещо, което ни е впечатлило. Не сме се карали, нито сме изпадали в дълги размишления за това по какъв начин да се свърши нещо – просто го правим. Идеите идват ден или два преди снимките, всичко става спонтанно.

2011 © Явор Иванов

Питам те, защото на част от снимките е доста нежна и нещо средно между Twiggy и Edie Sedgwick, а на други кадри е непълнолетен David Bowie. Ами обикновено се чуваме и разбирам, че има нова прическа, което си е ново предизвикателство за мен. Тя подбира своя стайлинг (освен един зелен часовник, който се налага да повтарям, че не харесвам), след което избирам локация и тръгваме. Всичко се получава естествено.

2011 © Явор Иванов

2011, 2011 и 2013 © Явор Иванов

Възможно ли е човек да не се влюби с своята муза? Човек преди всичко е влюбен в изкуството, което прави. Музата играе ролята в момента на създаването и раждането на произведението, тя се превръща в част от самото изкуство, защото размива границите между форми, субекти и визуализация. Не можем да говорим за влюбване в самата муза, но можем да говорим за влюбване в начина, по който тя пресъздава това, което множеството не може. И не, не е възможно да не се влюби в своята муза, защото тя не идва често, а посети ли те, всеки гледа да я запази за себе си. Тогава любовта е в изкуството.

2012 © Явор Иванов

2012 © Явор Иванов

Портфолиото на Явор Иванов е тук и в Behance. Десислава Тодорова е в Transcendent Beauty.