Историята на графитите в София от 90-те години до днес

Въпреки противоречивото им третиране като вандализъм или изкуство и заканата на новия кмет да ги заличи напълно, за да не приличаме на гето, графити културата има специално място в историята на всеки голям град и е виновна за доста положителни епизоди дори в София.

Емблематичната творба В крак с времето вероятно е най-удачният пример за намеса, превърнала се в световна новина и изпреварила с години ако не критичното мислене, то поне разумното (противо)действие срещу руската пропаганда. И докато обществото продължава да изповядва споменататото двойнствено отношение към този тип изкуство, Sofia Graffiti Tour не се отказва да го популяризира по света и у нас.   

Освен в тематични турове, създадената през 2016 платформа е замесена и в графити и стрийт арт проекти в подкрепа на уличното изкуство у нас. И след като така или иначе познава всички основни играчи и има пряк пешеходен поглед върху развитието на стените в София, платформата решава да направи дългогодишно изследване, да събере максимално количество архивни кадри, да си поговори с правилните хора и да обедини наученото за последните трийсетина години в дебела книга.

Фотоалбумът Sofia Urban Art събира историята на графитите в София от 90-те години до днес за пръв път на едно място. Вдъхновени от разнообразието на артисти и стилове, авторите на томчето определят фрафитите като продукт на творческа среда, чието израстване си струва да се проследи. От първите бомби и галерии, групови джемове, фестове и изложби до големите стенописи и изрисуването на цели калкани, графитите в София изминават пътя от протестно изкуство до напълно възприета част от съвременната култура на града.

С 256 страници и повече от 600 архивни снимки, документални материали, преки разкази и статии за градски легенди като Destructive Creation, 140 ideas, Nasimo, Ndoe, Vapsky, еmircA, More, Jay63 и много други, книгата  представя графити сцената в три отделни десетилетия (1990-1999, 2000-2009, 2010-2019), както и в годините от 2020 до днес. Освен да я шредставо като субкултурно движение и изкуство със своите особености, Sofia Urban Art събира и представя значението на много специфични термини за фграфитите.

Макар да е предназначена основно за ценители, Sofia Urban Art ще се хареса и от незапознатите с различните проявления на графитите, а и е подходящ подарък за чужденци, тъй като е двуезична. Дали това пътуване в миналото ще ви накара да забележите и оцените графитите около вас по друг начин е въпрос единствено на време.

Sofia Urban Art (твърди корици, 256 страници, двуезична, ограничен тираж, Sofia Graffiti Tour) струва 90 лева тук и в Gifted.