Cesare Cunaccia събира вечната Долче Вита в книга за Assouline

Величественият Сладък живот на Federico Fellini си остава не просто (не)обикновен филмов тотем на вълнуващия се Рим от 60-те години на ХХ век, но и еманация на една философия, закована силно в своето време, но и абсолютно безсмъртна като портрет на италианския дух, страст и блясък, но и като съвременната галерия на представата за средиземноморски добър живот.

Fellini го определя най-добре: няма край, няма начало, има я само безкрайната страст на живота. И наистина тази особена есенция от изкуство, музика, култура и природа (а именно философията за долче вита) не е закотвена здраво в миналото, а продължава да определя представата за Италия по света и у тях. И докато Sam Youkilis документира истинския живот на днешния Ботуш, а Louis Vuitton рециклипа знойните кадри на Slim Aaarons от тамошната Ривиера, Assouline празнува 60 години от Anita Ekberg във фонтана Trevi с дебела антология.

Френското луксозно издателство представя Dolce Vita като безподобен синтез на красотата, стила и вкуса на италианския начин на живот. Без да се ограничава само с Рим и класиката на Fellini, книгата на Assouline се включва отлично в поредицата с предишните издания Capri Dolce Vita (2019), Tuscany Marvel (2021) и and Villeggiatura: Italian Summer Vacation (2022).

Компилирана от италианския журналист, писател и преподавател Cesare Cunaccia, Dolce Vita курира архивни изображения от филма и Рим от 60-те години със съвременни пейзажи от цяла Италия, илюстриращи потентността и произхода на знаменитото мото за сладък живот.

На страниците на привлекателното дебело томче са поместени кадри с знакови емблеми като Maria Callas, Sophia Loren и Marcello Mastroianni, among others, а фотографиите на хора като Ferdinando Scianna и Bruno Barbey перфектно улавят духа на анонимната долче вита от Емилия-Романя до Рим и от Неапол до Сицилия. Подобно потапяне в нещо толкова вдъхновящо и пълнокръвно винаги провокира сърбеж в пръстите по посока първия нискотарифен полет към Италия.

Dolce Vita (твърди корици, 320 страници, над 200 фотографии, Assouline) на Cesare Cunaccia струва 205 лева онлайн тук и в софийския шоурум на Elegant Living (бул. Васил Левски 15-17).