История в картинки: кокаин от Assouline

В масовото съзнание, кокаинът се появява сякаш от нищото някъде през 70-те години на ХХ век в ролята на предпочитана парти дрога на диско поколението, преди да превземе на абордаж цялата световна попкултура и да се намести удобно като милиарден нелегален бизнес с разрушителни ефекти на едро и дребно.

И макар славата му на убийствена и психотична дрога (в добрия и в лошия смисъл на това определение) винаги да се е сблъсквала с овчето очарование и всеобщо пренебрежение на негативните ефекти за сметка на десетките поп и рок хитове (от Eric Clapton до Grandmaster Flash) и филмови епики, вдъхновени от влиянието на белия прах. Истинската история на кокаина обаче започва още през ХIX век в епоха, когато си се продава абсолютно законно като средство за лечение на всевъзможни симптоми – от стомашни болки и схващания до болезнено никнене на зъби при бебета. 


Връщайки се още хиляди години назад ще разберем как непреработените листа от кока имат много важно място в развитието на автентичните южноамерикански култури. Новото богато илюстрирано томче на Assouline изследва именно как свещеното растение на инките се превръща в пристрастяващия бял прах, завладял и почти унищожил хора като Sigmund Freud, Arthur Conan Doyle и още безброй други знайни и незнайни персони.

Журналистът от колумбийски произход (крайно подходящо – бел.ред.) Armand Limnander успява да мине увлекателно през цялата хилядолетна история на кокаина и да обясни как тази наркотична субстанция придобива подобна внушителна подривна сила, анализирана в многобройни книги, филми и ТВ сериали като Белязания и Narcos. Добър повод да се запознаете и с двете страни на една опасна и вълнуваща монета и да се замислите дали искате да попаднете в ситуация като любимия ни филмов мийм с Arnold:

Cocaïn: History & Culture (876 грама, 184 страници, твърди корици, Assouline) струва $50 онлайн тук.