ВИДЕО: Woomb правят пехливански борби в Last Rays

© Наньо Наньов

Мълвата за Woomb продължава да се разнася от уста на уста и от лично съобщение на лично съобщение след първите няколко концерта през последната половин година. Месеци след апокрифния си лайв дебют и емоционални участия в Koncept Space, Борисовата градина и Капана, проектът на симпатичния вокалист, визуален артист и композитор Христо Йорданов и продуцентът и съавтор Георги Линев (Kan Wakan) представя дебютния си сингъл Last Rays.     

Технически погледнато, последните лъчи са първото официално, но не и първото видео въобще от утробата на Йорданов и Линев, които вече имат и едно перформативно изпълнение на най-популярната си песен Pray For The Worst, режисирано от Фичев. Last Rays всъщност е една от първите песни, които затвърждават креативната връзка между Георги и Христо. За Линев, когато я написахме, тя повлече един домино ефект в творческия процес и реално така от рано намерихме посока, която усетихме като автентична за проекта. Искахме да отбележим официалния ни дебют с песен, която ни връща към самото начало на Woomb.

А там, ако съдим по богата символика във видеоклипа към сингъла, е наситено с езически препратки, гръцка митология и библейски мотиви. Режисираното от самото дуо и заснето в партньорство с оператора Наньо Наньов и продуцента Алекс Стършел, видеото подсказва замечтаната и по-спиритуална природата на самата песен. В ключови моменти от живота ни, ние намираме малки усамотени парчета рай на Земята и песента е точно за това: как някои места и преживявания се превръщат в нереални, неясни и дистанцирани в паметта ни, когато погледнем назад. Искахме да обхванем тази трансформация, желанието ни е да преживеем тези моменти на еуфория, да ги върнем обратно от мечтаното във физическото, споделя младежът Йорданов, който работи като фотограф още от тийнейджърските си години.

© Наньо Наньов

Тежкият символизъм и музикални мотиви на Last Rays звучат съвсем в тон с група, която би обладала всички присъстващи на вакханалия в двора на крал Артур. A Woomb са точно такава група – аскетично обрана в публичните коментари, съсредоточена предимно върху енергията и хипнозата на живите си изпълнения и изискваща внимание без всъщност да го изисква. В момента Георги и Христо работят по първия си албум между София и Лондон и обещават деликатна смесица от електроника и дрийм поп елементи, вдъхновени от общите влияния, които намерихме помежду си по време на случайна среща преди няколко години. Песни като Last Rays напомнят, че всички започваме живота си по един начин и го направляваме през различни трудности. В един все повече поляризиран свят, само началната точка наистина ни свързва.

© Наньо Наньов

Last Rays е в Spotify. Woomb са в Sofia Live Club (София, очевидно) на 19 октомври като част от SoAlive Music Conference, ТАМ (Велико Търново) на 20 октомври, Bee Bop (Пловдив) на 21 октомври и Чистилището (София) на 17 ноември.