Новият грамофон на Pro-Ject почита иконата на Pink Floyd

Искате ли да се почувствате внезапно стари? Окей, няма проблем. Можете ли да повярвате, че най-продаваният албум на Pink Floyd става на 50? Точно така, през 2023 отбелязваме половин век от излизането на монументалния шедьовър The Dark Side of the Moon – едно от най-важните събития в музикалната и рок история на ХХ век, което няма нужда от допълнителен контекст и обяснения, за да доминира в класациите на най-добрите албуми въобще в продължение на десетилетия.

Всеки отбелязва паметното събитие както желае (ретроспективи и лимитирани боксети бол), но австрийската компания Pro-Ject Audio Systems предлага нещо по-специално за най-запалените фенове. Последното попълнение в нейната артистична серия грамофони, посветени на групи като The Beatles и Metallica, е изключително красив модел, който репликира почти дословно иконичната обложка на Storm Thorgerson със снимка на призма от George Hardie: плочите се въртят върху тънка триъгълна основа и диск от стъкло, а малко зад рамото и подложката има дъговидна LED подсветка за особено силен визуален ефект при слушане в тъмното.

Разбира се, този вдъхновен и лимитиран дизайн е достатъчно естетски, за да допадне не само на най-твърдите фенове на групата, но и на всеки, преглеждал монографии с емблематични музикални обложки. Wallpaper не го смята за чак толкова софистициран и иновативен като скорошния грамофон на Brian Eno, но не отрича радикалния му дизайн като добра почит към експериментално психеделичната природа на The Dark Side of The Moon

Освен рамото от прозрачен акрил с черна алуминиева доза, Pro-Ject вкарват всичките си най-добри технологии, за да подсигурят перфектен звук като при най-силните си модели. Върти на 33 и 45 оборота, тежи шест килограма и е достатъчно стабилен, въпреки красивото крехката (поне на външен вид) конструкция. Да видим кои ще са следващите албуми, които Pro-Ject ще подхване.

Повече информация за специалния грамофон на Pro-Ject Audio Systems има тук. Цената за Европа е 3600 лева. Списъкът с всички български дистрибутори на марката (демек хората, през които да поръчате) е тук.