Girlscout: Първата колекция на Phoebe Philo e супер лукс

Близо шест години след напускането на Celine и две след официалното съобщение за старт на своя едноименна модна къща, един от апостолите на луксозния софистициран минимализъм е готов с първата си колекция. Phoebe Philo финишира тригодишния инкубационен период на своята първа колекция с идеи, способни да съблазнят всички почитатели на #OldCéline.

Какво се вижда на пръв поглед от снимките в сайта на Philo? Неутрално монохромна цветова гама, жестоки аксесоари (слънчеви очила, огромни кожени чанти, бижута и обувки, така наречените money mаke-ъри), широки панталони с ципове за бизнес през деня и секс след работно време, скъпи плетки, работнически карго панталони и жакети, блузони, свръхдълги палта и тренчкоти, три различна вида кожени якета и бомбъри с правоъгълни пискюли, обемни рамене ала Claude Montana и други убийци в ограничени количества.

© Phoebe Philo

Първата колекция носи името A1 и пристига точно в началото на зимата, следващата А2 е обещана за идната пролет. Поне засега, дрехите и аксесоарите се продават само в онлайн магазина на Phoebe Philo, за да контролира производството спрямо търсенето и да минимизира разхищенията, а и за да провокира интерес – без ревюта, без реклама, без лога, само с дяволски добри продукти. Почти всичко от А1 се разпродава за по-малко от 24 часа след премиерата в понеделник (и се засилвва към правилните места за препродажба на луксозна мода), но няма страшно – Zara ще зареди най-желаните модели до има-няма три седмици. Какво казва критиката:

© Phoebe Philo

Tim Blanks, The Business of Fashion: В първата колекция на Phoebe Philo под собственото ѝ име го има познатия луксозен минимализъм от годините в Celine, но и по-суров, остър силует, който скъсва връзката с нейното непосредствено минало.

© Phoebe Philo

Vanessa Friedmann, The New York Times: Дали оправдава високите очаквания? Краткият отговор е: да, много е добра. Ще промени ли радикално модата? Не, но може леко да я побутне. A1 предлага дрехи за зрели жени, които сами решават как да бъдат възприемани. Носенето им ще ви накара да се почувствате като моментално подготвени за излизане по задачи, но и да се отклоните тайно от правия път (вълнените панталони с висока талия и ципове в задната част по цялата дължина, които служат едновременно за ръб и провокация). Мислете за колекцията на Philo като за среща на Supreme и Loro Piana – неочаквани зареждания в ограничени количества, които създават търсене и чувство за последователност и лоялност сред почитателите на луксозни (и наистина много скъпи) стоки, създадени да бъдат придобивани с времето.

© Phoebe Philo

Cathy Horyn, The Cut: Когато видях колекцията за пръв път в Лондон в началото на октомври си помислих, че хората ще си изгубят ума. Още щом започнах да разглеждам щендерите с дрехи се почувствах сякаш виждам нещо изцяло ново, а модата прави голяма крачка напред – стил, който можеш да надграждаш продължително. Phoebe Philo е ултимативният модерен гардероб от една недоволна жена – баланс между комфорт и сексапил, между мъжествени кройки и модерни половинки. И да, панталоните са сензационни.

© Phoebe Philo

Sarah Mower, Vogue: Вкусът на Phoebe Philo за странност, еротика и хумор е умело скрит в идеално носими дрехи. Тръпката от нейното отношение извира от каталожните снимки с безкомпромисна увереност: силни жени, които гледат отгоре на всичко и всеки. Геният на британската дизайнерка е в това как оставя своя лаконичен отпечатък върху нови пропорции и кройки, провокирайки неочаквани начини за носене.

© Phoebe Philo

Николай Пачев, дизайнер и преподавател: Много лична и откровена колекция, която маркира остаряването на самата Phoebe, без да компрометира острата модерност. Дали за да подчертае красивото в нова възраст, дали защото разбира култа към самата себе си, порастнал неимоверно в годините, през които отсъства от модата, личното участие в кампанията е много точно. Снимките в сайта на Philo странят от миналото в Париж и правят аналогии по-скоро с Martine Rose – натурализъм, 80-тарски видео инсталации, траш постери, всичко това напомнящо за студентските муудборди на дизайнерката от Central Saint Martins, един вид завръщане към собствените корени. А1 e много британска и добре калкулирана колекция – типичен и предвидим буквален списък с най-точните модели днес: широките панталони с разкопчаващи се крачоли, 80-тарското кожено power shape яке, разграбващо се за секунди от всяка втора употреба, комбат панталони, ресни, асиметрични рокли, сякаш гледаме комерсиалните тенденции за догодина. И въпреки това всичко изглежда ново, различно и невиждано досега.

© Phoebe Philo

Philippe Pourhashemi, моден журналист на свободна практика: Завръщането на Phoebe Philo е това, което всички очакваха: твърдо, секси, остро като бръснач и доста палаво. Колекцията се усеща като истинска мода и крайно наложително пробуждане. Всъщност, възприемам я като нахален шамар. Британската дизайнерка не се нуждае от ревю, за да получи внимание, защото разполага с две все по-рядко срещани качества в съвременната мода: аура и скъпоценна мистериозност. Това, което Philo прави най-добре, е да овластява жените, без да ги превръща в сарториални стереотипи. А1 е ода за женската мощ, сила и чувственост във всичките им поразителни нюанси и противоречия. Philo изследва всички контрасти, комплексни характери и поведения, които правят жените такива, каквито са, желаещи да прелъстяват и завладяват едновременно, но предимно за себе си и по свой собствен начин.

© Phoebe Philo

Miles Socha, WWD: Някои БИХА ОПИСАЛИ тези на моменти аскетични дрехи като тих лукс. Но те са много по-интересни и никак тихи, криещи хитри, подривни изненади и остри детайли.

© Phoebe Philo
© Phoebe Philo

Phoebe Philo е тук.