БГ ВИДЕОТЕКА: Руши, Остава, Жаклин, Бобо и Мирослава

Българската независима музикална индустрия често е в дъждовен период седмици наред, преди да изскочи наведнъж с половин дузина видеоклипа на популярни артисти. Макар последните сингли в тематичната БГ ВИДЕОТЕКА да се разминават със Spotify плейлиста за последните месец-два, обръщаме внимание на техните точно пет видеоклипа, които излизат в рамките на по-малко от седмица и носят не само белезите на своите талантливи режисьори, но и сладко-горчивата носталгия на отиващото си лято и неговите невъзможни любови:

РУШИ – ОЩЕ МАЛКО, режисьор: Рушен Видинлиев – Руши

Първоначално Руши има съвсем различна и амбициозна идея за видеоклипа към първия сингъл от предстоящия си кратък албум, който записва в момента. Изискваше голям екип, а всички бяха вече по морето или в други проекти, затова почти на шега предложих на Иван да заминем с каквито камери можем да се сдобием и да видим какво ще стане. Цуцуманов реагира ентусиазирано и се включва в замисъла на лек разказ, свързан с общите им познания за луксозни ресторанти, басейни, невероятни градини и живописни променади на итало-френската Ривиера. Иван даде посока за стила и начин на снимане и веднага схванах какво гоним. Другото беше просто да се забавляваме и по този начин да отразим летния вайб на парчето.

Колкото и леко да звучи цялото нещо, приятелската продукция на Oще малко минава и през трудни моменти. Мори ги жега, a Цуцуманов излиза далеч извън комфортната си зона, налагайки му се да се снима от ръка и на видео. Имам известен опит зад камера, но не и като оператор (като изключим инста сторитаta, хаха). На едно натоварено кръгово в Монако пък им пада GoPro камерата в движение. Монтажът също не е лесен, защото за шест дни снимат материал като за три клипа. С Руши се постарахме да се абстрахираме от очаквания и просто се забавлявахме, пътувайки. Мисля, че това си личи в крайния резултат.

ОСТАВА – САТЕЛИТ, режисьор: Георги Манов

Жоро Манов и Жоро Георгиев не са се виждали дълго време, преди да се засекат в Нова телевизия. Може би от няма какво да ми каже предложи да снимам клип на Остава. Приех и не забравих за поканата с времето, както обикновено се случва. Така той бе принуден да ми изпрати няколко парчета, за да си избера. Веднага харесах Кислород, но впоследствие се оказа, че не съм достоен за него, затова се спряхме на Сателит. Китаристът на Остава ги помни малко по-различно нещата. Отдавна има идея за видео на Манов. Има доста обща емоционалност в нещата, които правим. Той е чудесен визионер и му се доверихме напълно. Чудесният визионер се отплаща за доверието, като им шибва по една перка върху главата (буквално), за да илюстрира любовния текст на Свилен Ноев.

Докато слуша последния сингъл от миналогодишния албум на Остава, Манов непрекъснато си представя различни картини и се пита как да ги организира в едно. Тогава се сетих за Силвия (Джустрова – бел.ред.), която наскоро снимах в друг клип и ми хареса нейния минималистичен подход. Реших да я превърна в ходеща порцеланова инсталация, която вижда в душите на хората – така можех да си пробутам и останалите образи и превъплъщения. Двамата със Съсела (операторът Димитър Неделчев – бел.ред.) хапват в китайски ресторант, когато на Жоро му хрумва как това е перфектното място за основната сюжетна линия. Така тя веднага стана сервитьорка в китайски ресторант, която като вижда мечтите на хората, а Съсела – оператор на клипа. Картините на Манов се допълват и от други талантливи млади актьори, с които Георгиев работи в театъра. Така от случайни срещи и запознанства създадохме този клип.

BOBO Х MIROSLAVA – ОТ КРАЯ ДО КРАЯ, режисьор: Димитрис Георгиев

Единствената причина да не знаете всичко за музикалният албум и филм на Борислав Димитров – Bobo и Димитрис Георгиев е слабата ни организация по събирането на неговата устна история (и това ще стане, рано или късно – бел.ред.). Режисираният от Георгиев късометражен филм излиза преди близо година като компаньон на втория (все още неиздаден) албум на Bobo, кръстен на старинното име на Африка Alkebu-lan. И докато все още чакаме премиерата на албума, можем да гледаме филмчето на Димитрис в Кинематограф или да подгреем с включения в него приятно лежерен арфобийт От края до края – дуетното парче на Bobo с изключително чаровната и млада пловдивска джаз певица Мирослава Тодорова, която му партнира и в лъстивото арендби Почти – едно от най-добрите парчета на 2020. Историята проследява тежката нощ и един незабравим ден на Bobo, в който ставаме свидетели на неговото осъзнаване и преследване на една невъзможна любов. Това е късометражен музикален филм, чийто визуален разказ цели да разкрие повече зад емоционалното пътешествие на албума.

JEREMY? – BURY ME DEEP IN LOVE, режисьор: Георги Манов

Вторият нов клип на Манов в рамките на няколко дни излиза близо година, след като е заснет. Не знам защо Jeremy? се моткаха толкова по музиката за това сантиментално и любовно парче, но го изпипваха нещо финално. Ерсин и Ташо от бандата са израснали в Каварна, затова екипът на режисьора Манов и оператора Крум Родригез снима малко, но в подходящото време на емблематични за тях места като изключително фотогеничната автогара на Каварна. Същевременно върви сюжет, в които те си разменят една мацка (Ирма Стефанова от Ivet Fashion) и съответно Ерсин е наказан за това, че пожелава момичето на най-близкия си приятел пред погледа на цялата банда и нейната приятелка (Сандра Еглов). Пейзажът в Каварна е пленителен за подобна история – безкрайни хоризонти и равнини с невероятни залези.

ZHAKLIN – НЕРАЗДЯЛА, режисьор: Георги Пеев

Познаваме варненската актриса Жаклин Даскалова покрай нейните роли в Народния театър и крепката дружба с Хюго, с когото делят един клас в Натфиз (този на Ивайло Христов от 2021), един лейбъл (Rumbalyaka Music Studio) и една (музикална) сцена, особено когато девойката изскача спорадично да пее и танцува ипнотизиращо на соловото си парче Бегбеде по време на концертите на Кисьов. Последната ѝ песен е с музика от Kamen Makes Music и текст по любовната лирика на Богомил Райнов, Веселин Ханчев и Христо Радевски. Мислих я година и половина. По-скоро се настройвах за нея. И страшно много артисти се колаборираха за да се случи. Никога не съм обичала да се сбогувам. И много заобичах НеРаздяла. Освен на Стефан Вълдобрев, Algoriddimm, Константин Ангелов, Венци Трифонов и младежите от Молец, Жаклин се доверява и на Жоро Пеев (Jawpains) за направи-си-сам видеоклип без никакво излишно напрежение.

Бяхме много малък екип, снимахме на село и цялото нещо беше като детска игра по време на лятна ваканция. Самата песен пък му дава пространство да импровизира, затова решава да следва абстрактен поток на мисли, който да го отведе към идеята. Не държах клипа да има логика или някакъв смисъл. Реших да използвам няколко различни предмети, които да го водят визуално и да създават усещането за доста абстрактна и неясна символика. За щастие на всички замесени и най-вече на всички зрители, фолклорното влияние в песента присъства в клипа по деликатен начин. За първи път работих с момчетата от Стършел, но спокойно мога да кажа, че ни предстоят още неща заедно.