Новият Fiat Topolino = градска е-мобилност + сериозна долче вита

Технически погледнато, устрахотният сладур на снимките по-горе дори не е класически автомобил в истинския смисъл на думата. Възкръсналият Fiat Topolino e привлекателна, компактна и практична електрическа четириколка, вдъхновена от павираните и тесни италиански улици и насочена най-вече към младите шофьори с ярко изявен вкус за сладък живот и лесно придвижване.

Базиран на доста подобния като външен вид и характеристики Citroën Ami, четвъртият електромобил в гамата на Fiat след 500, E-Doblo и E-Ulysse може да се управлява без книжка след определена възраст според разпоредбите на ЕС и изглежда като еманация на возило за крайбрежни приключения.

Освен в базов вариант с твърд покрив и врати, пастелното Topolino има и шармантна Dolcevita версия, която преосмисля сериозния характер на електрическите миниавтомобили с подвижен платнен покрив и плетени ракита въжета вместо врати за прохладно шофиране по Ривиерата и кокетните крайбрежни градчета или в натоварени мегаполиси на Ботуша, които винаги сте искали да посетите.

И двете версии имат заден багажник за куфари и общо 63 литра пространство за багаж, така че да пренесете най-необходимото на сравнително кратки разстояния от точка А до точка Б. Макар да не изглежда като първи избор за решилите да сменят двигателя с вътрешно горене, Topolino е поредна стъпка към пълната електрификация на Fiat в сегмента с компактни размери, които ще допаднат на ентусиастите и търсачите на алтернативна, екологична и удобна градска мобилност

Максималната скорост е ограничена до 45 км/ч, а максималният пробег с едно по-малко от четири часа зареждане на 5,4 киловатчасовата батерия достига до 75 километра. Малкият брат на оригиналното Чинкуеченто (1936-1955) носи неговия прякор (topolino – малко мишле на италиански) и може да бъде поръчан с с допълнителни аксесоари като чанта за багаж, usb вентилатор, bluetooth колонка, бутилка за термална вода и покривала за двете седалки, които се трансформират лесно в плажни кърпи при необходимост.

Виждаме го като идеално возило под наем за курорти и кратки пътешествия, а и като екстра модел за забавления, който разполага дори с вграден душ. Да, точно така, вграден малък душ.

Fiat Topolino пристига първо в Италия и Франция догодина, а след това и в други страни. Официалният представил на марката за страна Витоша Ауто все още няма информация дали симпатягата ще се появи в България или не. Повече за него има тук.