ГАЛЕРИЯ: 75 велики Porsche-та в една софийска зала

Новият официален представител на Porsche у нас се заявява по най-добрия начин. Няколко седмици след неочакваното и необвързано с компанията подгряване от белгийското рали на площад Батемберг, Витоша Спортс Карс се включва в юбилейните събития за 75-ата годишнина на немската емблема със 75 Porsche-та в една софийска зала.

Столичното изложение на класически и модерни автомобили представя историята на немската компания по най-добрия начин – в хронологично и тематично подредени редици от ужасно красиви автомобили, пристигнали предимно от личните колекции на българи и попълнени с исторически и специални експонати от музея на Porsche.

Всеки от показаните класически и съвременни автомобили е придружен от информационно табло, което помага да се ориентираме по-лесно в епохите от развитието на немската компания и да проследим развитието на Porsche от следвоенните години до настоящото препускане към електрификация.

1948 Porsche 356 No. 1 Roadster © Porsche AG

Изминали са точно 75 години, откакто Ferry Porsche продължава пътя на баща си Ferdinand Porsche и превъзмогва трудните години на лишения и плахото стопанско възстановяване на Германия след войната, за да проектира и построи Porsche 356. Роудстър номер едно е чиста проба спортен автомобил с функционална и рационална ДНК, който получава одобрението на патриарх Ferdinand и поставя началото на дълъг стремеж към създаването на завладяващо динамични модели за всекидневно и състезателно ползване.

Двигателят с междинно разположение на първия прототип 356 мигрира отзад при серийните модели заради реалните технически и производствени възможности по това време, но именно това принудително решение го прави толкова очарователен. Скоро ръчното производство на алуминиевите купета се премества от австрийския град Гмюнд в немския Цуфенхаузен, а през 50-те години новите каросерии вече се сглобяват от стомана.

Така философията за купе с разположен зад задния мост двигател с въздушно охлаждане, мигновено разпознаваем звук и пъргаво поведение на пътя започва своята еволюция от първите версии на 356 през последвалите ги серии A, B и C, за да добие своята еманация в 911 с дизайна на младия тогава Ferdinand Alexander Porsche.

Porsche 356 No. 1 и Porsche 911 (901 No. 57), Берлин, 2023 © Dirk Michael Deckbar за Porsche AG

През следващите десетилетията основната цел на компанията не се променя – оптимално високо технологично ниво, видно в модели като 914, 914/6 и 916, както и в сериите от така наречената transaxle ера 924, 944, 968 и по-големия 928. Но освен да гони първите места по високотехнологичност в респективните класове, Porsche създава и собствени такива като 918 или Carrera GT.

Разбира се, определението спортни автомобили би било напълно изпразнено от съдържание, ако ги нямаше конструктивните решения в моделите за моторни спортове, заимствани и в серийните модели. Независимо дали говорим за пистови надпревари с 904, за призьорите в състезанията за издръжливост 917, 956, 962 и модерния 919 или за оборудвани и модифицирани за писти и пустинни ралита варианти на 911 и 959, Porsche има достатъчно отлични постижения в надпревари, за да оправдава горното определение.

Освен различни Targa, Cabrio и Turbo версии, изложението в софийския Интер Експо Център включва и редки серии и специални изпълнения, поколения с въздушно и водно охлаждане, задно или двойно предаване и модели извън тази класическа линия като 914/6 и 968. Събитието не минава и без актуалната гама на Porsche като последния 911 от поколенията 991.II и 992, модела с междинно разположен двигател 718 Cayman GT4 RS, Мacan и Cayenne. Ето експонатите, пред които прекарахме най-дълго време:

© Lux Classics

1957 PORSCHE 356 A CABRIOLET: Освен с брезентов гюрук и с произвеждан само по поръчка екстериорен цвят акварин, експонатът на изложението привлича и с монтирания на задния си капак багажник за дървени ски – вероятно най-разпознаваемият модел в залата.

© Elferspot

1958 PORSCHE 356 А 1600 SPEEDSTER: Макар да предлага малко удобства за водача, 356 А с каросерия на кабриолет, купе или спийдстър се държи отлично на пътя, а въпросният Speedster укрепва репутацията на Porsche на пазара за спортни авотмобили.

© Elferspot

1959 PORSCHE 356 A COUPE: Още едно класическо включване от серията 356 – купе, което напомня много леко за бъдещите пропорции на красиви автомобили като Ferrari Dino например.

© Elferspot

1963 PORSCHE 356 B SUPER 90: Абсолютен статус символ на своето време и изобщо един от най-добрите класически автомобили, които може да шофирате по планински път с много завои.

© Pcar market

1964 PORSCHE 356 SC CABRIOLET: Еволюцията на оригиналния 356 достига и до този забележителен кабриолет с мек покрив, който е в хармония с каросерията, независимо дали е свален или вдигнат – така, че да не изглежда като крива палатка. SC е последният модел от серията преди легендата 911.

© European Collectibles

1964 PORSCHE 356 C 1600: Най-важното техническо нововъведение в 356 С са новите дискови спирачки АТЕ на четирите колела. Porsche прекратява производството му през септември 1965 след малко над 16 хиляди автомобила за по-малко от две години: 13509 купета и 3265 кабриолета. Екпонатът на изложението участва в различни ралита и пистови напревари между 1964 и 1971 и е запазен в автентичния си очукан вид, без да бъде реставриран.

© Early 911s

1967 PORSCHE 911 2.0 SOFT WINDOW TARGA: Един от задължителните модели за всяка сериозна Porsche колекция започва своя път на автоизложението във Франкфурт през 1965. Targa се разпознава мигновено по защитната греда (ролбар) от неръждаема стомана, а моделът на снимката е 911 вариация (или поликабриолет) в убийствената рацветка ирландско зелено и с подвижен панел на покрива и сгъваем прозорец (софт-топ). Шофирането с отворен покрив е променено завинаги.

© Classic Driver

1969 PORSCHE 911 2.0 T KARMANN COUPE: Много специален автомобил, туй като именно през 1969 Porsche променя межудосието и удължава колесната баса с 57 мм, за да подобри стабилността при динамично шофиране. Калниците са леко разширени, за да поемат по-големите джанти и гуми. Системата за охлаждане и отопление на интериора също е пипната.

© RM Sotheby’s

1969 PORSCHE 911 2.0 E COUPE: Като повечето автомобили със задно разположен двигател, Porsche 911 има проблем със стабилността. Още през 1969 обаче баластните тежести от предната броня отстъпват място на два акумулатора, разположени в предните калници с цел намаляване на склонноста към недозавиване и постигане на еобходимото тегло за хомологация за Група 2. Междуосието също е удължено с 6 см, за да се подобри разпределението на теглото и стабилността.

© Artcurial

1970 PORSCHE 911 2.2T TARGA: Появата на Targa на пазара е провокирана от повишените изисквания за безопасност на кабриолетите в САЩ, които очевидно правят добра услуга и на дизайн студиото на компанията. Модификацията на изложението е оборудвана с огромно задно стъкло (сменило варианта мек таван/софт топ с цип след 1968), което не затруднява видимостта. Лесно свалящата се горна част на покрива позволява на пасажерите да се наслаждават на аромата на околния свят без шума и вятъра при стандартните кабриолети.

© European Collectibles

1970 PORSCHE 914/6 2.0: Макар да го обиждат с ужасни думи като грозен и недоразумение, 914/6 е не просто интересен, но и много красив автомобил. Окей, чуйте ни. Един от най-неразбраните и недооценени модели в историята е съвместна разработка на Volskwagen и Porsche, които се съюзяват за създаването на двуместен автомобил със средно разположен двигател. От дистанцията на времето, 914/6 е не просто за особен, но добър дизайн с ретрофутуризъм в кръвта, а и ценна колекционерска придобивка, която се доближава по стойност до територията на 911.

© Exotic Cars of Houston

1988 PORSCHE 911 3.3 L TURBO COUPE SLANT NOSE: Изскачащите фарове настрана, но именно този модел на Porsche поставя началото на изцяло ново поколение. Промяната на традиционните калници и предни светлини води до създаването на силуета с наклонен нос, заимстван от платформата на състезателния 935 и допринасящ за създаването на по-голяма сила на притискане.

© Oldtimer Galerie

1991 PORSCHE 964 3.3 TURBO COUPE: Когато започват да произвеждат Turbo модификацията за 964 в началото на 1990, инженерите на Porsche нямат досатъчно време за модификация на новия 3.6-литров агрегат М64 и трябва да да използват Turbo версията на 3,3-литровия агрегат на предшественика от поколение 930. Разбира се, двигателят е модифициран, за да се елиминира Turbo забавянето и да се подобни плавността на работата и динамичните параметри до максималните 320 конски сили. Произведени са около 3660 автомобила, а журналистите го наричат ракета заради способността му да се изстреля от 0 до 100 км/ч за малко повече от четири секунди.

© Porsche

2023 PORSCHE 911 992 DAKAR: Мускулестият силует на тази изключителна спортна модификация в едва 2500 бройки подсказва, че се чувства комфортно както на пътя, така и извън него. Реверансът към победата на Porsche на ралито Париж-Дакар през 1984 има с 50 мм по-голям просвет спрямо този на 911 Carrera. Стандартната система за повдигане може да го увеличи с още 30 мм, а променененото окачвне и двойно предаване позволяват движенив в пресечена местност със скорост до 170 км/ч. Принос за постигане на подобна динамика има и двигателят с два турбокомпресора и мощност от 480 конски сили.

Porsche. 75 години история продължава до 4 юни, неделя включително, в Зала 4 на Интер Експо Център (бул. Цариградско шосе 147) между 11:00 и 19:00. Билетите струват 10 лева в EpayGo и на място. Повече за изложението има тук.